Стотици хиляди жители на Западна и Централна Япония се евакуират

...
Стотици хиляди жители на Западна и Централна Япония се евакуират
Коментари Харесай

Стотици хиляди се евакуират в Япония след "невиждани дъждове"

Стотици хиляди поданици на Западна и Централна Япония се изтеглят от довомете си, откакто поройни дъждове провокираха преливане на реки и свлачища, в които починаха най-малко четирима души.

Японската метеослужба разгласи най-високата степен на предизвестие за " исторически " дъждове, които ще продължат до неделя. Това усилва заплахата от още наводнения и свлачища.

Част от Хоншу - главният остров на страната, бе връхлетяна два пъти от такива превалявания, че до петък сутринта се беше изляла толкоз вода, колкото е нормата за целия месец юли и продължаваше да вали. Особено огромна е заплахата на остров Кюшю на югозапад, където преди година поро и исвлачище убиха десетки поданици.

На към 210 хиляди души бе подредено да изоставен жилищата си, като половината от тях са в просторен регион към Киото. До ранните следобедни часове на петък локално време други съвсем два милиона са посъветвани да се изтеглят. Спрени са влакове в тази част на страната, в това число няколко сектора на скоростните влакове Шинкансен.

Причината за извънредно мощните превалявания е топъл и мокър въздух от Тихия океан, който се смесва с обичайните превалявания при започване на сезона на мусоните в Източна Азия. Освен това резултат оказва и миналият преди седмица покрай Япония ураган.

Властите се приготвят за още проблеми с времето при започване на идната седмица. Далеч в Пасифика се образува тайфунът Мария, който евентуално към този момент е достигнал четвърта категория и може да се стовари непосредствено върху остров Окинава.

 Стотици хиляди се изтеглят в Япония след
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР