Стотици души преминаха през грипния кабинет на Военномедицинска академия, но

...
Стотици души преминаха през грипния кабинет на Военномедицинска академия, но
Коментари Харесай

Болки, втрисане, кашлица... Хонконг ни атакува!


Стотици души минаха през грипния кабинет на Военномедицинска академия, само че лекарите чакат зараза в края на месеца. Близо 200 души са минали от 29 декември 2017 година до момента през открития особено за сезона грипен кабинет в Катедрата по инфекциозни заболявания на ВМА.

"Този кабинет се разкрива всеки грипен сезон и сега работи с цялостна мощ. След новогодишните празници следим повишаване на броя на заболелите, като на място преценяме дали се нуждаят от амбулаторно лекуване или би трябвало да бъдат приети в болница ", съобщи полк. доцент Георги Попов - шеф на Катедра по инфекциозни заболявания.

Още при първите признаци би трябвало да се потърси лекарска помощ, безапелационен е експертът. Това е нужно, с цел да се избегнат затруднения като пневмонии, менингоенцефалити, отити, синузити, нефрити и други.

По думите на доцент Попов пациентите условно могат да се разделят на две групи, по отношение на какви признаци имат. Той акцентира, че тънката разлика сред грип и обща простуда би трябвало да бъде направена от експерт, с цел да се назначи и съответното лекуване.

Доц. Попов изясни, че за грипа е особено острото начало - болки в ставите, очите, обща интоксикация. Ако заболеем от грип сме отпаднали, не ни се работи, нямаме въодушевление, имаме висока температура над 38 градуса, съпроводена с настинка, суха кашлица.

"При общата простуда нещата са последователно започващи с първични белези. Тук водещото е едно кихане, температурата е нараснала, само че е под 38 градуса ", разяснява инфекционистът пред "Стандарт ".

Съветите на експертът са да консумираме повече плодове, най-вече цитрусови, зеленчуци, да одобряваме повече течности. "Болните би трябвало да се изолират у дома, да се носят маски. Трябва да се внимава за хигиената на ръцете - грипните вируси се задържат по повърхностите и елементарно можем да се заразим ", посочи значимостта на здравната просвета доцент Попов.

"Към момента засеченият грипен вирус е H2N3 - "Хонконг ", който е по-благоприятен, тъй като огромна част от популацията към този момент се е срещала с него и има построен имунитет. Засегнати от него ще са най-много дребните деца и хора с преходни и хронични болести ", изясни експертът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР