Стотици български общественици депозираха в Софийския университет Св. Климент Охридски“

...
Стотици български общественици депозираха в Софийския университет Св. Климент Охридски“
Коментари Харесай

Казусът с проф. Дарина Григорова за пореден път показва деградацията в нашите университети

Стотици български общественици подадоха в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ на 23 януари ДЕКЛАРАЦИЯ с въпроси към Академичния съвет на СУ по отношение на правната, фактическата и моралната неплатежоспособност на Декларацията на Апелативен съд на СУ от 22 декември 2023 година във връзка изявлението на професор Дарина Григорова за „ Поглед инфо “.

“Ние, подписалите актуалната декларация заставаме зад свободата на инакомислещите като съществена университетска полезност на Алма-матер, защото Университетът е от стратегическо значение за интереса на страната, националната сигурност и развиването на страната. " се споделя в декларацията. 

В момента тече подписка в поддръжка на проф.Григорова. Моя невзискателност също се подписа. 

Академичният съвет на СУ упреква проф. Дарина Григорова за казаното от нея в изявлението, тъй като „ материали с сходно наличие нагнетяват в допълнение съществуващото в страната публично напрежение и обслужват ползите на пропагандата, обвързвана с войната в Украйна “.

“Намираме за неприемливо сходно държание от страна на академични учител, още повече, че в изявлението се пропагандират намерено и политически хрумвания, които директно въздействат върху настоящия публичен живот в България и уронват престижа и престижа на най-старото висше учебно заведение в страната. "

Тоест, Академичният съвет на СУ Климент Охридски изрично декларира, че никой учител няма право на лично мнение отвън мнението на  формалното политическо статукво у нас. Щом някой е срещу демократичния фашизъм, евроатлантизма и световното статукво, той няма място във висшето ни обучение. 

По сходен метод преди време от СУ беше изпъден професор Михаил Мирчев. 

Парадоксално, обаче, различен наш университет - соросовия Нов български университет, преди няколко месеца не си разреши да  накаже по какъвто и да е метод за “личното му мнение ” така наречен професор Евгений Дайнов, някогашен кадър на института на Централен комитет на Българска комунистическа партия. 

Ал.....лизираният гуру тогава обществено назова протестиращите български миньори " Диви орди, блатни твари, кръвосмесени джуджета, въглищарски путиноиди, подгизнали и плесенясали блатни диваци, които ги е боязън от дамите им, путиноидни кръвосмесени крепостни, крепостни орки... " и т.н. 

Нито от Нов български университет, нито откъдето и да е тогава не излязоха с декларация, че сходни изказвания “нагнетяват в допълнение съществуващото в страната публично напрежение ”.

Скандал се развихри само в обществените мрежи,  където стотици се заканиха да сигнализират всички български институции и да желаят уволнението на скандалния пръв гуру на глобалистите зомбита. Те обявиха, че Дайнов си е разрешил “недопустим език на омразата против български жители, данъкоплатци, служащи ”. 

Обаче нямаше никакъв резултат, а от Нов български университет дадоха отговор, че това било единствено персонално мнение на п...ницата, а те не се месели в такива неща! 



Тези случаи са следващи гвоздеи в ковчега на съвсем изцяло унищоженото ни висше обучение, което става все по-послушно и по-политкоректно, несъмнено, към статуквото.

Иде тирада за систематичен, фундаментален проблем, който последователно прави университетите  безусловно несъстоятелни и ненужни на българското общество. 

Почти четвърт век преподавателите във висшите учебни заведения бяха държани с обидно ниски приходи. През този интервал, заради така наречен “преход ” доста спадна и интелектуалното равнище на българина, спадна равнището и на студентите и на претендентите за такива.

 Голяма част от тези, които желаеха да получат същинско обучение, отпътуваха да учат в чужбина. 

Всичко това не беше инцидентно. Беше преднамерено, по проект. 

За този интервал университетите пропаднаха до равнището на междинни професионални учебни заведения. Ниските приходи – първо – изгониха от сферата на висшето обучение забележителна част от способните преподаватели и второ смачкаха самочувствието на останалите дотам, че те бяха подготвени на всичко с цел да изхранват фамилиите си – най-много бяха подготвени покорно да одобряват всевъзможни налагани им стратегии и хрумвания от фондации като “Отворено общество ” или “Америка за България ”. 

Разбира се, има и светли образци, само че те си остават изключения, потвърждаващи правилото. 

Университетите на всички места по света постоянно са били ковачници на просвета, на нови хрумвания, на водачи на обществото, на велики и свободни мозъци. Професорите и доцентите постоянно са били брахманите, духовните водачи на народите си. 

Днес у нас висшите учебни заведения са превърнати в чиновнически институции, цялостни основно със чиновници - блюдолизци на властта, загрижени само да не изтърван някой лев от бюджета, да вземат заплатите си и някой различен грант. 

Те не създават нито просвета, нито нови хрумвания, а още по-малко водачи на обществото или велики и свободни мозъци. Произвеждат най-вече полуграмотни човеци с дипломи. 

Оттам идва и огромна част от дегенерацията на цялото ни общество. Лишени сме от в действителност образовани младежи, от духовни будители. Затова и все по-трудно виждаме някаква светлина в националното ни бъдеще. 

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР