Стопанство във варненското село Баново развъжда есетрова риба със затворена

...
Стопанство във варненското село Баново развъжда есетрова риба със затворена
Коментари Харесай

Ферма развъжда застрашена риба от ерата на динозаврите

Стопанство във варненското село Баново развъжда есетрова риба със затворена рециркулационна технология, оповестиха от Областния информативен център-Варна. Видът е един от най-древните - още от времето на динозаврите. Есетрите са най-застрашените риби в международен мащаб поради свръхулов, противозаконна търговия с хайвер и замърсяване на водата.

Преди 7-8 години някогашният моряк Антон Дойнов стартира пробно да се занимава с отглеждане на есетри дружно с колегата си. Посещава ферми в Китай, с цел да изследва опита им, защото съгласно него това е най-развитата страна в областта на аквакултурите. Двамата вземат решение да стартират бизнес с отглеждане на есетрови риби в изкуствени условия. Кандидатстват с компанията си " Аквакултури Варна " ООД и печелят план по Програмата за морско дело и риболовство. Изпълнението му започва през март 2018 година. Така съумяват да основат стопанството си в Баново.

Използват европейските средства в размер на 1 540 599 лв. за съоръжение на развъдника. Купуват 20 басейна, където да отглеждат есетрите, помпи, филтри, репродуктивна техника, елемент за спешно зареждане, водоструйна машина, О2 генератор с компресорна апаратура и всичко друго, належащо за задачата. За да понижат разноските за електричество, инсталират на покрива на постройката фотоволтаична система. По плана купуват работно облекло и даже подреждат стая за личния състав.

Капацитетът на произвеждане на развъдника е сред 40 и 50 тона годишно. В изкуствените условия се отглеждат разнообразни хибриди. Рибите се хранят с немски гранули, защото качеството им е високо, показа притежателят. Когато наддадат над 1 кг, дневната им дажба храна е към 1 % от тежестта им. Преди продажба есетрите се отделят и се оставят гладни, с цел да не се оферират на клиентите с изкуствено повишена маса. Продуктът е екологичен, защото не се употребяват никакви лекарства, а водата в басейните се пречиства напълно механично. Подобни риби се отглеждат в садки в язовири, в които не е изключително чисто, разяснява Антон Дойнов. Неговата плантация употребява изворна вода от Баново и Калиманци, която циркулира в система, без да трансформира състава си.

В момента развъдникът доставя с есетри варненски заведения за хранене и хотели по Северното Черноморие. Фирмата възнамерява експорт за Румъния, има концепция да стартира произвеждане и преправка на други рибни артикули, допълват от ОИЦ-Варна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР