Столицата ни може да стане град, който е много по-близо

...
Столицата ни може да стане град, който е много по-близо
Коментари Харесай

Какво предлагат софиянци за града си - най-скъпият проект е за училищни тоалетни |


Столицата ни може да стане град, който е доста по-близо да своите жители следващата година.

Тази опция дава програмата " София избира ", в която 39 оферти на хора и организации се борят да бъдат осъществени от Столична община през 2021 година Регламентът обаче допуска да се осъществят толкоз хрумвания, колкото могат да влязат с бюджета си в плануваните средства от 1 500 000 лв. и съберат задоволително доста поддръжка при гласуването. 

Това да бъде единствено един план в действителност е допустимо, в случай че преди всичко се класира № 38 в листата - " София избира Децата " - планиране и основаване на модерни учебни тоалетни. Предложението е на Ивелина Иванова и Деница Шилигарска, а бюджетът му е 1 500 000 лева. 



На второ място по бюджет - с 1 млн. лв., е концепцията на Природен парк „ Витоша “ да се построи изгледна площадка и ъгъл за отдих на Копитото. Ако тя завоюва в гласуването, при всички случаи ще се осъществя и най-малко още една от концепциите на дейните софиянци.

Сред тях е и шефът на Народния спектакъл Мариус Донкин, който предлага за 600 000 лв. да се осъществя " Пасаж " Иван Вазов ", който сплотява 6 панела с огледална повърхнина и с портал в средата. Реализацията е на 100 м от ул. Иван Вазов " от ул. " Бенковски " до каса " Юг " на театъра. 

Най-малко пари - с ангажимента, че за част от плановете не е посочен планиран бюджет, е нужен за " Пързалката " - детска площадка с забавна пързалка в градинката на КАТ в регион " Изгрев " за 8 000 лв.. Предложението е на тв журналистката Карина Караньотова и Емилиян Дечев. 

Драго Досев пък не желае да се гради нищо - неговото предложение е да се отстранен паркоместата за тротинетки и колела и да се възстановят тези за коли. 

А един от плановете за промени, обвързван с придвижването и паркирането в София, към този момент провокира. Това е   " Улици за всички " - смяна на организацията на придвижване по бул. " Патриарх Евтимий ", ул. " Фр. Нансен ", ул. " Георги С. Раковски " и бул. " Витоша ", препоръчан от Фондация " Спаси България ". Недоволни столичани от центъра се разпалиха, че това е инфраструктурен план, който предстои на публично разискване. Бюджетът, избран от организацията, е 203 000 лева. 



Сред атрактивните оферти са алея за кемпери в Горна баня, Да почистим града от найлони и пластмаса с слагане на специфични автомати за връщането им, при което ще се получава билет за градския превоз (пилотно слагане в регион " Красно село " ) с цена на автомат от 15 000 лв., както и " Карго-велосипеди за София " - закупуване на колела, които да се употребяват за преместване на товари в централна градска част, както и от туристи. Последното предложение, съгласно авторката си Мариана Георгиева, изисква бюджет от 500 000 лева

И още оферти: 

Скейтпарк в Северен парк по предложение на Федерация по скейтборд с бюджет 605 000 лева

Възстановяване на ул. „ Будапеща “ от ул. „ Московска “ до бул. „ Дондуков “ с създаване на асансьор и тераса за наблюдаване, препоръчано от А&А архитекти с бюджет 500 000 лева

Детска площадка, отдадена на типовете изкуства в „ Младост “ на един от терените за озеленяване, дарени от Министерски съвет на Столична община за парк. Бюджетът е 250 000 лева, а концепцията на Мила Павлова. 

Поставяне на скулптурно-монументална на бул. " Черни връх " против Моста на влюбените. Оформяне на мястото като място за срещи и за фотоси. Предложение на Райнис Гелов, бюджет: 280 000 лева

Поставяне на 8 нови каменни маси за тенис в кв. " Дианабад " и промяна на старите железни маси, от Марин Славчев с бюджет от 80 000 лева

Предложение за основаване на общинска кухня за деца, които се хранят без глутен. Предложение на Мария Паскова, планиран бюджет не е разгласен. 

Проект " Арт сцена Лозенец " - място за кино, спектакъл, изложба, работа с деца. Предложение на Ради Георгиев с бюджет 300 000 лева. 

 Изграждане на увеселителен парк за деца край езерото Панчарево, по предложение на Гергана Стоилова и учениците от 105 СУ " Атанас Далчев ", като бюджет не е посочен. 

Атракцион - издигане с голям хелиев балон, предлагащ спиращи дъха гледки от София. Примерна локация - Южен парк зад хотел Хилтън. Предложение на: Стани Банев, без планиран бюджет. 



Създаване на детска читалня в " Къщата на пазача " в " Борисова градина " желаят от  Обществен съвет на Столична библиотека, нужните пари са 150 000 лева

Петя Ковачева предлага Фермерски пазар кв. " Нови Искър " с бюджет от 150 000 лева, а от Столична община прецизират, че е допустима реализация единствено при промяна на местоположението, тъй като предлагането визира парцели, които не са общинска благосъстоятелност. 

Обновяване, реновиране и модернизиране на градина " Майчин дом " в кв. " Банишора ", за което ще са нужни 80 000 лева съгласно създателите на предлагането Галина Петкова и Николай Николов

Поставяне на паметни монументални знаци на римските императори, които са свързани със Сердика - Аврелиан, Галерий и Константин Велики, на Ларгото. Предложението е на Добрин Денев, Мартин Подмолов и Сейфетин Шекеров, бюджетът 100 000 лева

Ежегоден хоров фестивал, наименуван „ Балкански Столици, е предлагането на акад. Янев и акад. Бобевски, Митко Митев. Необходимият бюджет съгласно тях е 70 000 лева

Обновяване на междублоково пространство в Младост 1, блок 48А, блок 51А, предлага Росен Георгиев с бюджет: 400 000 лева

От Съюза на българските писатели и Боян Ангелов желаят да се реалокира камбаната на Съюз на българските писатели, която се намира в частен терен пред хотел " Москва ", на общински терен на бул. " Драган Цанков " и оформяне на градинка. Нужни за това са 75 000 лв.. 

Реставрация на колосален стенна живопис на фасада на постройката на ул. " Алабин " № 26, основан в интервала 1968-1969 година от проф. Йонов и Николов, предлага Любомир Тошков и показва бюджет от 30 000 лева.   



Без да уточни бюджет Мартина Ганчева пледира за Нова организация на придвижването на кръстовището на бул. " Черни връх " и ул. " Хенрих Ибсен " /ул. " Сребърна " - да се пресича без пешеходни пътеки, като пешеходното придвижване е единствено през подлеза, желае тя. 

Ганчева предлага и Площадка за фитнес навън в южната част на Южен парк (около ул. " Хенрих Ибсен " и ул. " Козяк " /ул. " Емилиян Станев " ), отново без избран планиран бюджет. 

Създаване на план и реализация на център/площадки за спортни занимания за деца и младежи с увреждания, предлага  Михаил Игнатов, бюджет: няма. 

Предложение за облагородяване на междублоково пространство, при бл. 24, 25, 26 и 27 в ж.к. „ Зона Б-5-3 ”, ул. " Средна гора ", предлагането е на Веселин Киров, какъв брой пари са нужни не е посочено. 

Инж. Веселин Божков предлага абстрактен план " Детска площадка Щиндра " в кв. Горубляне против 63 000 лева и абстрактен план " Клуб на пенсионера - Горубляне " против 180 000 лв.. 



Предложението за облагородяване и създаване на закрити навеси за слагане на контейнери за битови боклуци в " Надежда " е на Антони Христов с цена 250 000 лева

 Проект " Летният фестивал на София " (филми, музика и събития навън през лятото в София), обща самодейност на " Чучков Брадър ", София Филм Фест, Bulgarian Live Music, BSG Media и 8pm прави Борислав Чучков, който показва като бюджет от 120 000 лева за година. 

Проект за реновиране и отчасти възобновяване на оборудването на постройката на Нардоно читалище " Васил Левски 1928 " в регион " Подуяне ", оферират от читалището с посочен бюджет 400 000 лева

Проект " Градинка за разхождане на домашни любимци в р-н " Изгрев " предлага Ефросина Велева - Иванова, бюджетът е 260 000 лева. 

Иван Иванов изса Запазване на транспортната история на София - възобновяване на исторически транспортни средства - 1 трамвай, 1 тролей, 2 рейса, нужните пари съгласно него са 670 000 лева

Предложение за възстановяване на детската среда в кв. " Мусагеница " посредством създаване на природосъобразен дървен парк предлага Стефка Четрафилова, само че не показва бюджет. 

Според Камен Николов би трябвало да се направи ремонт на дребен квартален парк в ж.к. " Овча купел 2 " (парк " Линкълн " ) - разчистване на избуяла растителност, възобновяване на осветлението, поправяне и/или замяна на счупени пейки, повсеместен ремонт на спортната площадка и други, за което са нужни 120 000 лева. 

Гласуването за плановете е до края на месеца .  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР