Столичният завод за третиране на отпадъци не изпълнява целта си

...
Столичният завод за третиране на отпадъци не изпълнява целта си
Коментари Харесай

Столичната община предупреди за риск от криза с боклука в София в следващите 3 години

Столичният цех за отнасяне на боклуци не извършва задачата си по предопределение и има евентуален риск София да преживее рецесия с боклука в идващите 3 години, в случай че не се вземат незабавни ограничения. Товаеустановилновиятмениджмънт напредприятиетопо една от инспекциите в завода, оповестиха от Следствен отдел към окръжна прокуратура.

RDF e гориво, което се получава от преработката на твърди битови боклуци. Най-често се използваза зареждане на горивни пещи в циментовите фабрики или за произвеждане на топлинна или електрическа сила.

Заминалата годинаСтоличното предприятиеза отнасяне на боклуци е произвелодва пъти по-малко количества RDF по отношение на потенциала си.За три години са оползотворени едвам 41% от създаденото количество, а остатъкът се депонира в депото за необработени боклуци.По информация на пресцентъра на СОзапочнало е запълването на последната клетка за депониране по-рано от плануваното, а по план това следва да станеза 6 години. Изчисленията обаче демонстрират, че тя е със доста по-малък потенциал и ще се запълни доста по-рано.

Една от главните аргументи за предварителното запълване на депото е недоброто ръководство на процесите за произвеждане на RDF и като резултат ниското му качество, се споделя в известието.

Ситуацията се усложнява в допълнение от обстоятелството, че предходното управление на Следствен отдел към окръжна прокуратура е подписало при започване на юни 2023 година, а по-късно прекратило през септември,договори за продажба на RDF. Причината - неспособност за финансиране. Това оставя СПТО с един единствен контракт по оползотворяване на RDF, като даже и той не може да бъде изпълнен в неговата целокупност, поради неприятното качество напродуктаи систематичните проблеми в работата на предприятието.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР