Столичният общински съвет (СОС) удостои в четвъртък писателя Георги Господинов

...
Столичният общински съвет (СОС) удостои в четвъртък писателя Георги Господинов
Коментари Харесай

С благодарност за поводите за гордост. Георги Господинов стана почетен гражданин на София

Столичният общински съвет (СОС) удостои в четвъртък писателя Георги Господинов със званието " Почетен жител на София ".

Новината идва, откакто през май Господинов и преводачката Анджела Родел . Тя беше отсъдена за романа " Времеубежище ", преведен от Родел на британски език.

Преводачката получи в четвъртък оценката " Почетен знак " на Столична община.

" Вземаме това решение с признателност за мотивите за горделивост на цялата страна. Такъв огромен народен триумф в последните години не сме имали ", сподели пред Българска телеграфна агенция ръководителят на СОС Георги Георгиев.

" Решението ни и за Георги Господинов, и за Анжела Родел, е оценка за труда на хората на духа, които основават актуалната българска просвета и получават своето самопризнание в целия свят... Много е хубаво, че четящият човек през днешния ден има опция да се допира до живи класици на българската литература ", добави Георгиев.

Международната премия " Букър " е едно от най-престижните международни литературни оценки. Връчва се от 1969 година, а нейни носители през годините са били Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс. През 2005 стартира да се връчва и интернационалният " Букър " единствено за книги в превод.

Номинацията за интернационален " Букър " е следващото самопризнание за Георги Господинов и романа " Времеубежище ". " Ню Йоркър ", " Гардиън " и " Файненшъл Таймс " го оповестиха за една от книгите на 2022 година За " Времеубежище " Господинов получи и влиятелната премия " Премио Стрега Еуропео " и по този начин стана първият публицист от Източна Европа с това отличие.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР