Столичният общински съвет (СОС) ще гласува на заседанието си на

...
Столичният общински съвет (СОС) ще гласува на заседанието си на
Коментари Харесай

Столичният градски транспорт получава още четири електробуса и три зарядни станции

Столичният общински съвет (СОС) ще гласоподава на съвещанието си на 24 март отпущането на до 17 млн. лева от бюджета на Столичната община за разплащане на разноски по европроект „ Изпълнение на действия за възстановяване качеството на атмосферния въздух в Столична община посредством закупуване и доставка на електрически транспортни средства за шосеен превоз - електрически рейсове и тролейбуси”, оповестяват от пресцентъра на съвета.

Проектът е на обща стойност 107,8 млн. лева и включва доставката на 30 нови нископодови съчленени тролейбуса и 30 нови бързозарядни електробуса с 10 зарядни станции, реорганизация на три токоизправителни станции и създаване на нови комплектни трансформаторни постове за обезпечаване естествената употреба на транспортните средства.

В отчета на общинския консултант Карлос Контрера и заместник-кмета по финанси Дончо Барбалов се показва, че плануваното безплатно европейско финансиране по плана може да бъде получено от бенефициента след приключването на всички действия по плана, което се чака да стане през втората половина на 2023 година

За да осъществя поетите финансови задължения и да заплати за осъществените действия по актуалните контракти „ Столичен електротранспорт” ЕАД се нуждае от спомагателни оборотни средства, с които все още не разполага. В тази връзка се предлага Столична община да обезпечи нужното финансиране за покриване на допустимите разноски по плана, преди те да бъдат възобновени от Управляващия орган на ОПОС.

С отпуснатия заем ще се заплати доставката на четири нископодови бързозарядни електробуси и три зарядни станции и профилирано съоръжение към тях. Отпуснатите средства би трябвало да бъдат възобновени след осъществяване на окончателните заплащания от страна на Управляващ орган на ОПОС 2014-2020 година, само че не по-късно от края на 2023 година

Основната цел на плана е възстановяване качеството на атмосферния въздух посредством понижаване равнищата на фини прахови частици и азотни оксиди. Новите екологични транспортни средства ще се експлоатират от „ Столичен електротранспорт” ЕАД по съществуващи линии на градския превоз, като заменят старите коли на сдружението, оповестяват от СОС.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР