Столичният общински съвет ще разгледа на предстоящото си заседание в

...
Столичният общински съвет ще разгледа на предстоящото си заседание в
Коментари Харесай

Столичният общински съвет ще гласува програма за предотвратяване изоставянето на деца

Столичният общински съвет ще прегледа на идното си съвещание в четвъртък предложение за кандидатстване с план „ Бъдеще за децата – София “ по стратегия Развитие на човешките запаси “ 2021 – 2027.

Целта е даването на обществени и интегрирани здравно-социални услуги и консултативна поддръжка с оглед предварителна защита на рисковете от занемаряване на детето и понижаване на отрицателните трендове, свързани с детската беднотия.

В отчета на зам.-кмета Албена Атанасова е посочено, че даването на услугите по планово предложение „ Бъдеще за децата - София “ ще се реализира в Комплексите за интегрирани обществени услуги за деца и фамилии. Услугите включват ранна намеса на уврежданията при децата, за попречване изоставянето на деца с увреждания и създаване на специфични умения у родителите за тяхното развъждане. Предвижда се мобилни екипи от разнообразни експерти, съгласно спецификата на съответното увреждане, да прави визити в родилните отделения и в домашна среда, за възстановяване уменията на родителите и тяхната осведоменост по отношение на мрежата от услуги и достъпа до тях.

Предвиждат се постоянни визити от експерти за наблюдаване на развиването на деца от 0 до 3 година, по отношение на тяхното здравно, физическо и психомоторно положение, както и следене на детската заболеваемост, детската смъртност и други опасности в ранна детска възраст. Ще се прави и консултиране и поддръжка на деца и младежи, за разширение на опциите за обществено вграждане на рисковите групи, посредством насърчаване на обществени умения – другарство, бюджетиране, търсене на работа и наставнически умения, улеснение на достъпа на уязвими групи хора до разнообразни услуги и институции.

Ще се реализира фамилно консултиране, за повишение на мотивацията измежду високо рискови общности по отношение на фамилно обмисляне, посредством даване на информация за репродуктивно здраве, контрацептивни способи, полово-предавани заболявания, превъзмогване на неглижирането и насилието над деца. Предвижда се предварителна защита и профилактика на здравето и обществено значими болести, информиране за водещите здравни цели на профилактичната и превантивна действия за отбягване на нездравословни привички.

Продължителността на плановото предложение е 8 месеца, а бюджетът е в границите на оптималния размер на безвъзмездната финансова помощ - 391 166,00 лева. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР