Столичният общински съвет прие нови промени в Наредбата за прием

...
Столичният общински съвет прие нови промени в Наредбата за прием
Коментари Харесай

Децата на работещите родители с предимство в столичните детски градини


Столичният общински съвет одобри нови промени в Наредбата за банкет в детските градини и учебните заведения. Децата на работещи родители, в това число и студенти, ще имат преимущество - точките им се усилват от 1 на 2.

Братчетата и сестрите, които до момента бяха в обществения лист, към този момент ще са в общия. Така точките им не се трансформират, само че шансът им да бъдат признати в квота от 70% е по-голям, в сравнение с в квота от 30%.

Броят на децата с хронични болести се понижава от 5 на 3 деца. Квотата на малчуганите със специфични просветителни потребности също е по-малка - от 3 на 2 деца в група.

Досега за потвърждаване на хронично заболяване се изискваше протокол от персонален доктор. След новите промени – родителите ще би трябвало да преминат през ТЕЛК, с цел да удостоверят здравословното положение на детето. Измененията влизат в действие от 18 март тази година.

От 2020 година се вкарва принцип на уседналост, който важи и за приема в учебните заведения, съобщи зам.-кметът по просвета и обучение доцент Тодор Чобанов.

По този метод децата, които живеят на даден адрес повече от 2 години, ще получат преимущество в приема за детска градина. Децата, чиито родители имат непрекъснат адрес на територията на общината, ще получават 3 точки, а тези с сегашен адрес - 2 точки. Ако адресът попада в административния регион на образователното заведение, детето ще получи спомагателни 2 точки преимущество.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР