Столичният общински съвет отложи гласуването на Наредбата за нискоемисионните зони

...
Столичният общински съвет отложи гласуването на Наредбата за нискоемисионните зони
Коментари Харесай

СОС отложи решението за старите автомобили в центъра, Фандъкова се ядоса

Столичният общински съвет отсрочи гласуването на Наредбата за нискоемисионните зони в града, според която най-старите коли няма да могат да се движат в идеалния център на София от 1 декември до 1 март.

Опозицията неодобрява активност, която общината възнамерява от години, разяснява кметът Йорданка Фандъкова.

" Отказвате да разглеждате през днешния ден този план за тази разпоредба. Това значи, че наесен, когато от 1 октомври чакаме още веднъж във връзка със зимата, с увеличените цени, да стартират дни с по-интензивно замърсяване на въздуха, апелирам, да не ми задавате въпроси за какво е замърсен въздухът и какво вършиме, тъй като отговорността е на всички ", настоя тя.

Ако бъде призната наредбата, старите бензинови коли над 30 години и дизелите над 20 години няма да имат право да се движат в центъра на София, а видеокамери ще наблюдават за това, като ще разчитат екостикерите. Мярката цели да не се замърсява въздухът в града.

По-рано Фандъкова изясни какво плануват рестриктивните мерки. " Сега първият стадий е дребният кръг. В него колите, които ще бъдат обхванати от възбраната, по калкулации са към 38 000. Над 170 000 са прекосяванията, т.е. към 85 000 автомобила на ден минават през този дребен кръг ", съобщи кметът на София, представен от БНР.

" Големият кръг ще влезе в действие след три години едвам и към този момент обгръща още по-голяма територия, като през първия месец - от 1 декември тази година до 1 януари, няма да се постановат санкции, с цел да могат да свикнат хората, да проведем осведомителна акция, и от 1 януари към този момент дейно да работи ", добави Фандъкова.

Изключения ще има за живеещите, за служебните коли на обществените служби, за хора с увреждания, които би трябвало да стигнат до лечебни заведения и обществени институции.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР