Столичният кмет заяви, че е поискала специална експертна намесаПренареждането на

...
Столичният кмет заяви, че е поискала специална експертна намесаПренареждането на
Коментари Харесай

100 хиляди лв. глоба за изпълнителя на ремонта на жълтите павета


Столичният кмет съобщи, че е поискала специфична експертна интервенция

Пренареждането на жълтите павета пред Народното събрание е под 1,5% от общия размер на плана.

Зоната на ремонт е единствено в пътните платна, а там паветата бяха безобразно пренаредени. Стойността на ремонта е 206 хиляди лева и до този миг освен няма Акт 15, само че не е заплатен нито един лев по обясними аргументи. Разбира се, че изрично не са се справили. По Закона за недвижимо културно завещание изпълнителят е санкциониран със 100 хиляди лева за засегнати жълти павета. Това сподели кметът на Столична община (СО) Йорданка Фандъкова на чуване в парламентарната Комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление (КРПБМС).

Столичният кмет съобщи, че е поискала специфична експертна интервенция, по тази причина са поканени водещи специалисти.

„ Целта е да не се позволява след пренареждането ново разместваме ", изясни Фандъкова и посочи, че сега се прави тестов сектор на площадката, на която се съхраняват паветата и когато специалистите са подготвени, дружно със служебния министър на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков ще отидат да видят резултата. Тя увери, че няма риск да бъдат изгубени средства.

Зам.-кметът на столицата по строителството инж. Ангел Джоргов заяви, че до  края на седмицата идва смолата, която ще скрепи жълтите павета.

„ Ако времето разрешава, ще се направи ремонт на един умел сектор към Народното събрание, ще се натовари мощно и ще се види резултатът. Очакваме да няма никакви проблеми и в случай че е по този начин, ще предложим новата технология за утвърждение от Националния институт за монументи на културата за одобряване ”. 

Министър Шишков от своя страна означи, че цената на плана е над 46 милиона лв., като 41 милиона са отпуснати по оперативната стратегия. Срокът за осъществяване е продължен до септември 2023 година Вече са направени две инспекции, които са чисто софтуерни, и каквото и да излезе от тях, то ще бъде в интерес на обществото, сподели той. Шишков дефинира като успешно решението планът да бъде разграничен на стадии. Главният проектант на София арх. Здравко Здравков уточни, че в случай че това се беше случило в Германия, нямаше на тази маса да бъдат нито арх. Джоргов, нито столичният кмета, а проектантът и изпълнителят. Регресът на този контракт е 10%, което е незначително за подобен план, счита той.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР