Столичният кмет Йорданка Фандъкова откада двойно увеличение на запатата си.

...
Столичният кмет Йорданка Фандъкова откада двойно увеличение на запатата си.
Коментари Харесай

Фандъкова отказа двойна заплата

Столичният кмет Йорданка Фандъкова откада двойно нарастване на запатата си. Общински съветници от три партии направиха това предложение, оповестяват от " 24 часа ". 

Внесеният отчет е на общинари от групите на Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " Патриоти за София ". Той планува главната месечна заплата на столичния кмет да е 100% от оптимално избрания размер според постановлението на Министерския съвет за заплатите в бюджетните организации и действия.

Съгласно въпросното разпореждане " съответните размери на самостоятелните съществени месечни заплати на кметовете на общини, региони и кметства се дефинират от съответния общински съвет при изискванията на Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, като размерът на избраните заплати не може да надвишава главната месечна заплата на министър ".

В момента главната министерска заплата е 6419 лева, като тя се образува, като главната депутатска заплата се усили с 30%. Според отчета, импортиран от опозицията в СОС, също толкоз - 6419 лева на месец, би трябвало да получава и градоначалникът на София.

В момента главната заплата на Йорданка Фандъкова е 2900 лева, като тя не е променяна от дълго време. Ако възнаграждението обаче бъде увеличено двойно, автоматизирано ще се вдигнат и заплатите на ръководителя на Столичния общински съвет, на самите общински съветници, както и на районните кметове. Причината е, че тези хонорари са функционалност от кметската заплата.

В отчета се предлага заплатата на ръководителя на СОС да е в размер на 90% от тази на кмета на София, т.е. 5777 лева На общинските съветници пък се предлага да е 70% от главното месечно заплащане на ръководителя на СОС, което значи столичен общински консултант да взема 4043 лева

По отношение на възнагражденията на районните кметове, които са в размер на 75, 80 и 85% от това на кмета на общината, според от размера на региона, в отчета се планува кметовете на по-малките региони, като " Изгрев ", " Оборище ", " Студентски " и " Банкя ", да получават 75% от заплатата на Фандъкова, или по 4814 лева По 80%, или 5135 лева, биха получавали кметовете на региони като " Красно село ", " Средец ", " Слатина ", " Сердика ", " Витоша ", " Овча купел " и други Ако отчетът бъде признат, по 85%, или 5456 лева, ще стане заплатата на кметовете на " Младост " и " Люлин " като най-големи региони.

В момента главните месечни хонорари на кмета на Столичната община и на районните кметове са по-ниски сред 2,5 и 3 пъти от оптималните размери, избрани в постановлението на Министерски съвет, показва се в отчета и като спомагателен мотив за предлаганото нарастване се акцентира, че " показателят на потребителските цени, база за индексация на заплати и пенсии в страната ни, за октомври 2021 година по отношение на юни 2014 година е 115,4%, като насъбраната за интервала инфлация надвишава 15% ".

Мнозинството на ГЕРБ обаче изрично няма да поддържа такова нарастване на заплатите в четвъртък, когато се чака да влезе в дневния ред на СОС.

Шефът на СОС Георги Георгиев съобщи, че не приема концепцията. " Предстои тежка зима и за останалите българи приходите не се подвигат. Да, инфлация има, повишаването е реалност, само че не е в този момент времето. Всеки си е правил сметката за каква заплата ще работи, като се е кандидатирал ", разяснява той.

Твърдо срещу нарастването на заплатата си е и самата Фандъкова.

" В рецесия, в която режем разноски, с цел да осигурим съществени действия като градския превоз и уличното осветяване, е изрично недопустимо нарастване на заплатите. Според плановете на съветниците от опозицията за него ще са нужни в допълнение над 2,5 млн. лева Такъв спомагателен разход сега общината не може да си разреши ", безапелационна бе тя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР