Столичният кмет Йорданка Фандъкова обмисля облекчаване на процедурата, по която

...
Столичният кмет Йорданка Фандъкова обмисля облекчаване на процедурата, по която
Коментари Харесай

Фандъкова обмисля по-лесно въвеждане на зелен билет и по-навременно известяване

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обмисля облекчение на процедурата, по която общината взема решение за въвеждане на зелен билет, макар че през лятото на 2019 година тя към този момент беше изменена от Столичния общински съвет, оповестява БНР.

В момента зелен билет може да се вкара не след два, а единствено след един ден с прогноза за най-малко при 4-кратно превишаване на нормите на фини прахови частици (ФПЧ10 - 200 мкг/м3 вместо 50 мкг/м3) на две от шестте измервателни станции на Изпълнителната организация по околната среда.

Зеленият билет дава право за пътешестване по всички линии на градския превоз в съответния ден единствено за 1 лев (при общоприета карта 4 лева). Чрез него се предизвикват столичани да пътуват не с персонални коли, а с публичния превоз и по този метод да се понижи замърсяването на атмосферния въздух в града.

Фандъкова ще инициира сформирането на работна група с присъединяване на еколози и финансисти за смяна в метода на въвеждане на зелен билет.

Един ден с такава мярка понижава общинските приходите от превоз с над 200 000 лв..

Днес станциите в София още веднъж регистрираха повишение на равнищата на ФПЧ. Като мярка против мръсния въздух, в буферните паркинги към метростанциите паркирането беше гратис, само че зелен билет не беше въведен. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР