Столични фармацевти от кварталите Лозенец“ и Младост“ споделят пред репортера

...
Столични фармацевти от кварталите Лозенец“ и Младост“ споделят пред репортера
Коментари Харесай

Д-р Елена Джигошева: Циркулацията на въздуха намалява количеството на грипния вирус

Столични фармацевти от кварталите „ Лозенец “ и „ Младост “ споделят пред репортера на БНР Андрей Борисов, че през последните дни неведнъж е повишен броят на закупуваните от жителите медицински маски за предотвратяване от грипа и нечистия въздух.
Маските могат да допринесат за попречване разпространяването на заразни болести и да защищават от фини прахови частици, само че би трябвало да се носят непрестанно и добре прилепнали към носа и устата, като се подменят най-много на 3 часа. Това сподели за слушателите на „ Хоризонт “ лекар Елена Джигошева от София.

Според нея защитните маски би трябвало да се носят, „ както от здравия човек, който се пробва да се защищава, по този начин и когато болният е в контакт със здрава обкръжаваща среда “.

Освен това маските не трябва да се мокрят преди да се употребяват:

Маската би трябвало да бъде суха. Когато тя стои повече от три часа, тя се овлажнява от издишания въздух и се основават прелестни благоприятни условия за живот на бактерии и вируси.

Д-р Джигошева моли при кашлица болните да поставят на устата си кърпичка, която по-късно да изхвърлят и да измиват добре ръцете си.

Тя напомни, че в указаният за битка с грипа на челно място е рекомендацията да се проветряват пространствата, с цел да може да има циркулация на въздуха и понижаване количеството на грипния вирус.

В умозаключение доктор Джигошева означи, че нечистият въздух е доста нездравословен за хората с алергии и астма, тъй като затруднява дишането.

Тя е уверена, че българинът покачва знанията си за това какво би трябвало и какво не би трябвало да прави по време на грипна зараза:

Направи ми мощно усещане, че в неделя нямаше гости при болните, което демонстрира, че хората знаят, че идвайки в болничното заведение, те самите носят заплахата от инфекцията и с това биха могли да застрашат здравето на околните си.

Още от интервютата и анкетата на репортера на БНР Андрей Борисов за методите за предотвратяване от грипа и мръсния въздух можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР