Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции провежда публично оповестен

...
Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции провежда публично оповестен
Коментари Харесай

Тръгна приватизацията на Общинска банка, пуснаха обява и във Файненшъл Таймс

Столичната общинска организация за приватизация и вложения организира обществено оповестен конкурс на един стадий за продажбата на 3 880 388 броя безналични акции, благосъстоятелност на Столична община, представляващи 67,646 % от капитала на „ Общинска банка “ АД. 

Агенцията изпрати уведомителни писма за състезанието до банки и фондове, които работят на територията на България. Публикува и публикация във в.„ Файненшъл Таймс “ в броя от през днешния ден. 

На 2 ноември т.г. изтича срокът за закупуване на конкурсната документи. В състезанието могат да вземат участие стратегически и финансови вложители, чийто краен притежател не може да е регистриран в офшорна зона, както и да има просрочени обществени вземания към страна и община. Стратегическите вложители би трябвало да бъдат български банки или такива от Европейското икономическо пространство с уеднаквен по скалата на S&P рейтинг мининум ВВ-.

Минимален капитал от 20 млн.евро е нужен за финансовите вложители, които би трябвало да потвърдят и опит в ръководството на фондове, финансови активи и акционерни участия.

Столичният общински съвет одобри в края на юли отчет за приватизацията на акционерното присъединяване на Столичната община в капитала на " Общинска банка " АД. Предложението бе на съветника Трайчо Трайков и бе утвърдено от отрасловите комисии към СОС.

" Общинска банка " държи 31.3% от пазарния дял в бранш " Местно самоуправление ", а за последните 2 години капиталът й е повишен с съвсем 8 млн. лв., като е стигнал 54 млн. лв., стана ясно от отчета на Трайков тогава. Той акцентира, че Столична община не получава дивиденти от облагата на банката, а резултатите й демонстрират, че моментът за продажбата й в този момент е доста подобаващ.  

Акционери в „ Общинска банка “ са Столична община с 67,65%, общински компании и търговски сдружения (30,8%) и 16 други общини (1,55%).
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР