Столичната община официално отбелязва днес Деня на София, 17 септември.

...
Столичната община официално отбелязва днес Деня на София, 17 септември.
Коментари Харесай

София отбелязва празника си за 30-и път

Столичната община публично отбелязва през днешния ден Деня на София, 17 септември. На тази дата се отбелязва денят на мъченица София и трите ѝ дъщери Вяра, Надежда и Любов.

Преди 30 години, през 1992 година, тогавашният Столичен общински съвет утвърждава решение, с което кметът на София внася в Министерския съвет предложение за решение за определянето на 17 септември за Ден на София, което е признато от държавното управление. Оттогава всяка година Столичната община провежда празнувания и събития във връзка Деня на София. 

Днес деянията стартират с празнична сесия на Столичния общински съвет, от 10:00 ч., на която кметът на София Йорданка Фандъкова и ръководителят на СОС Георги Георгиев ще насочат приветствия. След това ще бъдат връчени оценките „ Почетен жител на София ” на осем видни персони, измежду които проф. Цочо Бояджиев, Димитър Манов и Людмил Ангелов. С „ Почетен знак на Столичната община “ ще бъдат удостоени Марияна Арсенова, шеф на Държавния музикален и билетен център, и,посмъртно, дългогодишният шеф на Столичния инспекторат Веска Георгиева.

От 11:30 ч. пред храма " Света София " ще се състои церемониален водосвет и публична гала по издигане знамето на град София, а от 13:00 ч. в Софийската градска художествена изложба ще бъдат връчени Наградите на Столичната община за ярки достижения в региона на културата. 

От 18:00 ч. на сцената Sofia Summer Fest на поляната зад музея " Земята и хората " ще има празничен концерт с присъединяване на Графа, Поли Генова, Михаела Филева, Крисия. 

В Деня на София столичани и гостите на града ще могат да влизат гратис в общинските културни институти, оповестява заместник-кметът на Столичната община Дончо Барбалов на страницата си във Facebook.

По мотив празника през днешния ден ще бъде свободен достъпът до Софийската градска художествена изложба и филиалите ѝ – изложба музей „ Дечко Узунов ” и изложба „ Васка Емануилова ”, Регионален исторически музей – София и постройката на пл. " Бански " № 1, както и в Античен културно-комуникационен комплекс „ Сердика “, Археологическото равнище на храм „ Света София “, Археологически парк " Западна врата на Сердика ", Гробницата на княз Александър I, Експозиция за национално помиряване, Триъгълната кула на Сердика. Безплатни за посетителите в този ден ще са още паркът „ Врана “ и Зоологическата градина в София.

Източник: БТА
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР