Столичната община е осъдена да премести трамвайното трасе от бул.

...
Столичната община е осъдена да премести трамвайното трасе от бул.
Коментари Харесай

Столичната община е осъдена да премести трамваите от локалното трасе по бул. `Ген. Скобелев` -

Столичната община е наказана да реалокира трамвайното трасе от бул. " Витоша " по бул. " Ген. Скобелев " до Петте кьошета поради шума и вибрациите, които предизвиква на околните жилища.

Това би трябвало да стане до една година от влизането в действие на решението на Софийския градски съд, което не е дефинитивно и предстои на обжалване пред САС. 

Преди 5 година против общината бяха заведени два групови желае от живеещи в региона жители, които упорстваха трамвайните линии да бъдат махнати или преместени. Според ищците въпросното трасе, построено през 2010 година,  е трябвало да бъде преместено след построяването на втория метродиаметър в центъра на София. 

По трасето минават трамваи 1, 6, 7 и 27, като данните по делото от разписанията демонстрират, че в работен ден на час по линията минават 28 трамвая, а в празнични дни – по 10 на час. Колкото до недоволствата на хората от непрекъснатия звук, от Центъра за градска подвижност са уведомили, че трамваи не се движат там единствено от 22:55 ч. до 4:56 ч.

През август 2012 година вторият метродиаметър на столичното метро е пуснат в употреба, само че краткотрайното трамвайно трасе по бул. " Ген. Скобелев " остава, макар условията на член 54, ал.1 от Закон за устройство на територията, според който краткотрайните градежи следва да бъдат отстранени при довеждане докрай на строителството. Строежите се отстраняват за сметка на вложителя въз основа на заповед на началника на ДНСК.

С писмо от 31 август 2012 година на ищците е отговорено, че при обзор на показаните в ДНСК материали е открито следното: " избраният от основния проектант период за деяние на утвърдените капиталови планове за организация на строителството и краткотрайна организация на придвижването по време на строителството-изграждане на краткотрайно трамвайно трасе от бул. " Витоша " по бул. " Ген. М. Скобелев " до Петте кьошета е изминал ".

Констатирано било, че: " В случая обвързване на възложителя - Столичната община, е да отстрани краткотрайните градежи и краткотрайната организация на придвижването по време на строителството, включително построеното краткотрайно трамвайно трасе от бул. „ Витоша ” по бул. „ Ген. М. Скобелев ” до „ Петте кьошета ”.

Гражданите били поканени на съвещание на Комисията по превоз и инфраструктура на СОС, където били осведомени с идейния план за метаморфоза на придвижването в сектора, на кмета било предоставено да разгласи тръжна процедура. Но всичко останало без последици. 

Съдът е назначил експертиза за шума и вибрациите и постановява пренасяне на трасето. В решението се споделя, че неизпълнението на това обвързване е довело до засягане на груповия интерес на живущите в постройките по продължение на трасето, посредством излагането им на продължителна експозиция на наднормен звук и наднормени трептения.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР