Столична РЗИ обяви, че наема три електрически автомобила за срок

...
Столична РЗИ обяви, че наема три електрически автомобила за срок
Коментари Харесай

Столичната РЗИ наема електромобили по-скъпо, отколкото ако ги купи

Столична РЗИ разгласи, че наема три електрически автомобила за период от пет години с планиран наем 190 000 лв. без Данък добавена стойност . В поръчката е включена алтернатива за наемане и на още един електрически автомобил. С него общата планирана стойност на поръчката става 253 333 лв. без Данък добавена стойност . На такава цена ще се подписа бъдещият контракт. Средната наемна цена на кола е изчислена на 63 333 лева
Справка в уеб страниците за продажба на електрически коли обаче сочи, че междинната цена на вид автомобил, който желае Столична РЗИ, е към 58 хиляди лв. без Данък добавена стойност – чисто нов .
Няколко образеца от изследване единствено на създадени през 2017-та коли с електрически мотор и техните цени: BMW i3 се продава за 43 395 $ (22-33 kWh батерия, 130-185 km, 50-53 KMpLe, 125 kW eлектродвигател), Chevrolet Bolt EV коства 37 495 $ (60 kWh батерия, 380 km, 50 KMpLe, 150 kW електродвигател), Fiat 500e – 32 780 $ (24 kWh батерия, 135 km, 50 KMpLe, 83 kW електродвигател), Ford Focus Electric – 29 995 $ (33.5 kWh батерия, 185 km, 45 KMpLe, 107 kW електродвигател), Hyundai Ioniq Electric – 32 500 $ (28 kWh батерия, 200 km пробег, 58 KMpLe, 88 kW електродвигател, Kia Soul EV – 32 250 $ (27 kWh батерия, 150 km пробег, 45 KMpLe, 81 kW електродвигател), Mercedes-Benz B250e – 40 825 $ (28 kWh батерия, 140 km пробег, 36 KMpLe, 132 kW електродвигател), Nissan Leaf –31 545 $ (30 kWh батерия, 175 km пробег, 48 KMpLe, 80 kW електродвигател).
Изборът на леки коли с пет порти с електродвигатели е голям и за парите, с които в Столична РЗИ считат да наемат возила, умерено може да си купят чисто нови, изцяло отговарящи на потребностите, които са описали в техническата спецификация. И след пет години колите ще си останат нейни.



Справка в уеб страниците на няколко български общини сочи, че усреднената цена, на която те купуват чисто нови електрически коли, е от 50 до 54 000 лв. без Данък добавена стойност. Тоест, при положително предпочитание, за към 232 хиляди лв. администрацията може да се снабди с мечтаните от нея возила, не да ги наема за пет години.
Търсейки логиката, от която е водено управлението на Столична РЗИ, Actualno.com попита възложителя с какви финансови причини е предпочел наем вместо покупка, дали има позволение от Министерство на здравеопазването за оповестяване на тази социална поръчка и по какъв начин то е било обосновано пред първостепенния разпоредник.



От там дадоха отговор, че според чл.5, ал.2, т.13 от Закона за публичните поръчки, Столична районна здравна ревизия, като вторичен разпоредник с бюджетни средства е независим възложител на публични поръчки. Документацията по публичната поръчка е съгласувана с Министерство на здравеопазването.
" Закупуването и наемането на коли от бюджетни организации финансово се обезпечава от два разнообразни разходни параграфа, надлежно посредством финансови средства и средства за прехрана. В бюджета на Столична РЗИ не са заложени и одобрени финансови средства за закупуване на коли. Разхода за наем на електрически автомобили е разчетен в средствата за прехрана по бюджета на инспекцията.
Столична РЗИ поддържа длъжностен автопарк от 10 автомобила, посредством който обезпечава осъществяването на част от дейностите си по държавен здравен надзор. Повечето от личните коли на инспекцията са създадени преди 2008 година, амортизирани са и поддръжката им е нерентабилна а използването им в градска среда усилва нездравословните излъчвания във въздуха на град София.
Направеният разбор демонстрира, че наемането на електрически автомобили се рентира, като стойност за сметка на осъществените ремонтни действия и разноски за гориво-смазочни материали на употребените все още служебни коли.
Чрез наемането на електрически коли инспекцията обезпечава нужния автопарк за осъществяване на предоставените й задания, като демонстрира обществена отговорност към запазване на виталната среда в столицата и здравето на хората.
Обявената стойност на публичната поръчка е планирана, като чакаме огромен интерес от страна на производителите и доставчиците на електрически автомобили. По този метод на конкурентен принцип бихме постигнали ефикасни резултати във връзка с цената. Обръщаме Ви внимание, че всички разноски за поддръжка на електрическите автомобили са за сметка на наемодателя ", се сочи още в отговора, подписан от шефа доктор Данчо Пенчев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР