Столична община призова жителите и гостите на София при възможност

...
Столична община призова жителите и гостите на София при възможност
Коментари Харесай

Аларма В София! Въздухът Е Отровен! Градът Пак Е В Мръсна Мъгла! От Столична Община Призовават Всички Граждани Да

Столична община прикани жителите и гостите на София при опция да лимитират придвижването на персоналните си коли и да употребяват градски превоз.

Общината прикани и семействата, които се отопляват на дърва и въглища, при опция да употребяват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

Съветите на лекарите са жителите с респираторни болести, както и дребните деца, и възрастните хора, да заобикалят нескончаем престой навън.

При вървене пешком жителите да изберат маршрут, който не е около огромните градски булеварди.

Столичният инспекторат, взаимно с Регионална инспекция за опазване на околната среда, прави изключителни инспекции на пунктове за вторични първични материали и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на боклуци.

Пътна полиция при Столична дирекция на вътрешните работи пък прави изключителни инспекции на колите за равнищата на нездравословните газове и техническата редовност на системите им за преправка.

Мерките на Столичната община за въздуха не обгръщат основния замърсител – нерегламентираните способи за отопление ”, безапелационни са жители от кварталите „ Красна поляна ” и „ Западен парк ”, където от години се оплакват от замърсяването, съобщи bTV.

„ Всичко, което се събере и не може да се върне на вторични се изгаря, просто с цел да бъде изгорено. Свидетели сме на обществен проблем от едни гета, който въздейства на въздуха в столицата ”, безапелационен е Симеон Серафимов, гражданин на " Западен парк ". По думите му има решение на столичната пожарна, че постройките в тези гета, които замърсяват най-вече въздуха, са пожароопасни и няма по какъв начин те да бъдат газифицирани.

„ В бюджета на общината за 2018 година няма ограничения за срутване на постройки, няма ограничения за строене на нови обществени жилища, няма стратегия по какъв начин ще се отопляват те ”, добавя Цветан Фиков от „ Красна поляна ”. Той разясни, че в неговия квартал всеобщо се горят облекла втора ръка, тъй като един кг от тях коства 0,49 лв..

„ Старата дограма също не се употребява към този момент за отопление. Около 30 лева коства един кубик остаряла дограма. За 30 лева се купуват 70 кг облекла ”, добави Фиков.

Двамата прибавиха, че отделяните във въздуха нездравословни излъчвания няма по какъв начин да бъдат измерени от станциите на Следствен отдел към окръжна прокуратура, тъй като става въпрос за така наречен нефини прахови частици и отровни газове, които се получават при изгарянето на пластмаси и други.

Жителите и на „ Красна поляна ”, и на „ Западен парк ” готвят митинги при започване на февруари с претенции за продължителни ограничения против мръсния въздух в столицата.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР