Столична община отпуска заеми на обща стойност малко над 26

...
Столична община отпуска заеми на обща стойност малко над 26
Коментари Харесай

Столичната община удължи концесията на „Софийска вода“

Столична община отпуска заеми на обща стойност малко над 26 млн. лева на две от транспортните сдружения, опериращи на територията на града – „ Столичен автотранспорт “ и „ Столичен електротранспорт “. Условието е обаче, че парите ще бъдат отпуснати единствено в случай че се намерят задоволително средства в бюджета на общината, откакто се тегли чертата на всички разноски за годината.

Друго значимо решение, което бе гласувано през днешния ден, е договорът на „ Софийска вода “ за концесията на ВиК мрежата в Столична община, който ще бъде продължен до 2034 година

Двата отчета за заемите бяха признати на днешното съвещание без диспути. Не толкоз умерено обаче мина гласуването за удължаването на водната концесия.
„ Софийска вода “
Договорът на „ Софийска вода “ за концесията на ВиК мрежата в Столична община ще бъде продължен с 8 години и 4 месеца, като по този начин той ще работи до 2034 година Според последните промени, контрактът трябваше да завърши през октомври 2025 година

Докладът планува, че „ Софийска вода “ би трябвало да направи вложения в размер на 634 млн. лева до 2034 година

Докладът за удължаването бе импортиран на 17 ноември от Прошко Прошков и Николай Стойнев (ГЕРБ), като мина през гласоподаване и в отрасловите комисии. Основен акционер в сдружението е френската „ Веолия “. Мотивът за удължаването на концесията е, че е нарушен икономическият баланс в настоящия контракт. Вложенията на концесионера не са изцяло възвърнати, а в случай че контрактът бъде пресечен през 2025 година няма да има време дейностите да се поемат от общинско сдружение.

Независимият Борис Бонев изрече възражения по отношение на неочакваното вкарване на отчета за разглеждане, без допитване до жителите, които са ползватели на услугата. Той изиска отчетът да се отсрочи и да бъде извършено публично разискване. Искането му не бе признато.

Малина Едрева (ГЕРБ) уточни, че „ Софийска вода “ извършва отговорностите си сполучливо. То работи без заеми, а цената на водата също не е увеличавана от 2018 година Качеството на вода също било едно от най-хубавите в страната.

„ Демократична България “ и Българска социалистическа партия бяха срещу удължаването. Според Демократична България би трябвало да има и други компании, които да се конкурират. Представителите на Българска социалистическа партия пък застъпиха теза, че ръководството на активността би трябвало да се поеме от общински компании.

Въпреки дебатите, решението за удължение бе признато с 32 гласа „ за “, 14 – „ срещу “ и 8 въздържали се.
„ Столичен автотранспорт “
Единият отчет планува Следствен отдел към окръжна прокуратура да отпусне съвсем 16 млн. лева на „ Столичен автотранспорт “, с който да бъдат обезпечени просрочените отговорности на сдружението. Срокът за погасяването му е 60 месеца от дата на подписване на контракта, при едногодишен гратисен интервал. Лихвата по предоставения заем е планувана да бъде 1.1% на годишна база.

Средствата би трябвало да се употребяват за покриване на отговорности за доставено дизелово гориво (над 5.5 млн. лева.), доставени гуми (1.3 млн. лева.), аварийни елементи (над 2.6 млн. лева.), лизингови вноски (4.2 млн. лева.) и други.

Одобрението се случи с съвсем цялостно единогласие – 31 гласа „ за “, 0 „ срещу “ и 1 въздържал се. Председателят на СОС Георги Георгиев подсети, че заемите ще се провиснал единствено в случай че се намерят задоволително пари в бюджета, откакто се направи равносметка на разноските за тази година.

Припомняме, че преди седмица бе гласувано решение „ Столичен автотранспорт “ да заложи 103 рейса поради необслужван заем. Тогава се разбра, че общинското сдружение е просрочило четири месечни вноски в размер на 2.5 млн. лева
„ Столичен електротранспорт “
Вторият отчет планува Следствен отдел към окръжна прокуратура да отпусне заем и на „ Столичен електротранспорт “ в размер на малко над 11.2 млн. лева Този отчет, за разлика от първия, който СОС и есорните комисии обсъждаха от октомври месец, бе входиран на 9 ноември от Карлос Контрера, Зафир Зарков и Христиан Петров.

Тук разликата е, че „ Столичният електротранспорт “ ще погаси заема си за 120 месеца – двойно повече от времето, обещано за погасяване на отговорностите от „ Столичен автотранспорт “. Гратисният интервал още веднъж е 1 година, а годишната рента – 1.1%.

Дружеството ще употребява средствата за покриване на просрочените отговорности за елекгрическа сила, защита, застраховки, топлинна сила, гуми, горива и смазочни материали, аварийни елементи, поправки и други. Това ще даде ликвидност на сдружението и отбягване на правосъдни разногласия.

На последното съвещание на Транспортна комисия отчетът бе утвърден. Днес в зала приемането му мина без диспути. Той бе подсилен с 36 гласа „ за “, 0 – „ срещу “ и 2 въздържали се.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинСтоличен автотранспорт Столичен електротранспорт заеми Столична община Столичен общински съвет Софийска вода концесия ПоследниНай-четениГрадоустройство 52 Столичната община удължи концесията на „ Софийска вода “ Компании 64 „ Не сме бизнес, който идва за малко “: Ефектът на Lidl върху стопанската система Компании 156 Европейска комисия поддържа Dronamics и техния пробив в авиацията с €2.5 милиона Компании 500 Изграждането на работодателската марка на „ ЕКО България “ е наш фокус Компании 12176 „ Лукойл “ затваря рафинерията в Бургас при възбрана за експорт Крипто 10908 Биткойн дълбае дъното, а криптопазарът изтри $1.4 трилиона Бюджет и финанси 5998 Социалната комисия одобри пенсиите да се подвигат по ново „ швейцарско предписание “ Любопитно 5686 Незабравимо жп странствуване: Една нощ с експреса Истанбул – София Всички новини15:44 Компании 52 „ Не сме бизнес, който идва за малко “: Ефектът на Lidl върху икономикатаОще от ГрадоустройствоВиж всичкиМРРБ пусна насоките за втория стадий от Програмата за саниранеНискоемисионните зони в София се отсрочват с една година Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР