Столична община обяви обществена поръчка за избор на строителни фирми,

...
Столична община обяви обществена поръчка за избор на строителни фирми,
Коментари Харесай

София даде 57 млн. за строежи по схемата инженеринг

Столична община разгласи социална поръчка за избор на строителни компании, които да ремонтират или построяват шест обекта в София - улици, булеварди и други уреди. Общата стойност на процедурата е 47,4 млн. лева без Данък добавена стойност, близо 57 милиона с налога. В обявата се споделя, че строителството ще се прави посредством инженеринг.

През есента на 2021 година камарите на архитектите и на инженерите и някогашният длъжностен министър на районното развиване Виолета Комитова се сплотиха към мнение въпросният прийом инженеринг да се употребява единствено по изключение при строителство с обществени средства, защото при него една и съща компания реализира плана, строителството и надзора над построявания обект, написа „ Сега”.

Те се договориха и да предложат ремонти в Закона за публичните поръчки. Възложителите пък бяха посъветвани да организират обособени търгове за другите действия. Изключение трябваше да се позволява единствено за национални обекти, които са избрани за неповторими от Народното събрание.

В същото време обаче се вижда, че инженерингът става все по-предпочитан способ за строителство в състезанията на Столична община. Вече бе решено посредством инженеринг да се действа и при ремонта на историческата част на Борисовата градина в столицата, който се чака да стартира през 2022 година

Сред обектите, за които София ще търси реализатор, е продължението на бул. " Копенхаген " - от метростанция " Младост " 3 до бул. " Цариградско шосе ". Пробивът на „ Копенхаген “ е един от най-очакваните планове в София с оглед облекчаването на автомобилния трафик в тази част на града. Цената на строителството по въпросната позиция е 14,6 млн. лева без Данък добавена стойност. Дължината на сектора е към 1,3 км. По него следва да се планува и трасе за трамвай, който в миналото би трябвало да бъде пуснат по „ Копенхаген “. Строителството на продължението на булеварда ще продължи до 425 дни, проличава от документите.

Друг обект на общината е построяването на бул. " Рожен " от надлез над ж. п. линия до Северна скоростна дъга.

Цената на тази обособена позиция е 13,6 млн. лева без Данък добавена стойност, като дължината на трасето за строителство е 2044 м. За обекта през 2017 година е направен абстрактен капиталов план, въз основата на който следва да бъде направен работен капиталов план, се споделя в конкурсната документи. Работите по " Рожен " също би трябвало да продължат 425 дни.

Третата позиция е за създаване на източния надлез на ж.п. линията при Бакърена фабрика. Стойноста на този обект е 10 млн. лева без Данък добавена стойност. За него през 2010 година е направен работен капиталов план, който следва да бъде модифициран в сходство с настоящата нормативна база, написа в заданието. Ориентировъчната дължина на сектора е 720 м. За работа по построяването на надлеза са планувани 755 дни.

Четвъртата позиция в състезанието е рехабилитацията на ул. 5001 в регион " Искър ". Стойността на дейностите по нея са избрани на 2,4 млн. лева без Данък добавена стойност, а продължителността на ремонта би трябвало да е 150 дни.

Предпоследната позиция е за реорганизация на ул. " Любляна " в регион " Овча купел ", която е оценена на 5 млн. лева без Данък добавена стойност. Работите по този обект следва да приключат за 190 дни.

Последната позиция в състезанието на София е за ремонт по съществуващо състояние на ул. " Летоструй “ - от ул. " Витиня " до бул. " Ботевградско шосе " в регион " Подуяне ". Цената на този ремонт е 1,8 млн. лева без Данък добавена стойност. Продължителността на дейностите по него ще бъде 150 дни.

Крайният период за подаване на документи за присъединяване в процедурата е 14 март. Оферти могат да се вършат оптимално за две от особените позиции.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР