Столична община е общината с най-добрите финансови показатели в България,

...
Столична община е общината с най-добрите финансови показатели в България,
Коментари Харесай

Столична община стана отличник по финанси

Столична община е общината с най-хубавите финансови индикатори в България, разгласи финансовото министерство, което показа постоянния си тримесечен преглед на финансите на локалната власт към 30 септември.

През второто тримесечие първата позиция се държеше от Варна, която в този момент става подгласник на София. На трето място в класацията е по-малка община – Панагюрище .

" Комплексният разбор на индикаторите на общините за финансова автономия, финансова резистентност и капиталова интензивност, просрочени отговорности, поети задължения и отговорности за разноски за третото тримесечие на 2017 година демонстрира, че с най-хубави параметри на тези индикатори са общините Столична, Варна, Панагюрище, Божурище, Раднево, Балчик, Банско, Несебър, Ямбол, Русе, Плевен, Родопи, Пловдив, Девня ", разяснява финансовото министерство.

Най-голям остатък по бюджетите си към третото тримесечие образуват София, Варна, Пловдив, Бургас и Ямбол . Най-голямо понижение на поетите задължения за разноски по отношение на края на 2016 година регистрират София, Сливен, Пловдив и Смолян , излиза наяве още от разбора на МФ.

Столицата няма съвсем никакви просрочени отговорности, има настоящ остатък в размер на 90- млн. лева и добра събираемост на налозите върху парцелите и колите – към 73.5%. Дългът на общината е 634 млн. лева, само че той се обслужва постоянно.

За разлика от добре представящите се общини в другата прекаленост – с най-негативни трендове по индикаторите за финансова автономия, финансова устойчивст и капиталова интензивност – се намират следните общини: Борино, Угърчин, Неделино, Доспат, Рила, Никола Козлево, Черноочене, Бойчиновци, Сатовча, Самуил, Белица, Батак и Антон .

В " черния " лист би трябвало да се прибавят така наречен общини в процедура по финансово излекуване, които са 32. От тях 7 общини към този момент имат утвърдени от министър Владислав Горанов проекти за излекуване, които им дават право и на безлихвени заеми от бюджета.

От началото на годината финансовото министерство стартира да отпуска краткотрайни безлихвени заеми на закъсалите общини по новата процедура, настояща в закона от средата на 2016 година Към септември 2017 година седемте общини, които са получили сходни заеми, са Тетевен (1.1 млн. лева.), Сунгурларе (1.5 млн. лева.), Белово (2 млн. лева.), Велинград (3 млн. лева.), Септември (3.3 млн. лева.), Перник (4 млн. лева.) и Сливен (5 млн. лева.). Парите са им предоставени, откакто финансовото министерство е одобрило проектите им за излекуване. Ако те ги изпълнят сполучливо, законът планува опция заемите да се опростят.

Въпреки че седемте общини вършат опити да подобрят финансовото си положение, някои от тях не престават да се сблъскват с нови проблеми. Преди дни да вземем за пример се разбра, че частен правосъден реализатор е запорирал сметките на община Сливен поради рекламация на Министерство на околната среда и водите в размер на 4.5 млн. лева поради проваления воден план за града по ИСПА от времето на кмета Йордан Лечков.

Просрочените отговорности на общините у нас леко нарастват до 153 млн. лева към 30 септември 2017 година, излиза наяве още от данните на МФ.

Общият размер на общинския дълг към 30 септември 2017 година нищожно понижава по отношение на 2016 година и доближава 1.2 милиарда лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР