Стожерите на северномакедонската авангардна джаз сцена (Владан Дробицки - тромбон,

...
Стожерите на северномакедонската авангардна джаз сцена (Владан Дробицки - тромбон,
Коментари Харесай

„Аларма Пънк Джаз“ (София-Скопие): епизод 2

Стожерите на северномакедонската авангардна джаз сцена ( Владан Дробицки - тромбон, Васко Бояджийски – тенор и алт саксофон , Панче Буюклиев – клавишни, Павел Дробицки – бас и Гоце Наумов – барабани) избраха София, с цел да изсвирят, предвеликденски и за първи път пред аудитория, пиесите от 11-ия си албум , който ще излезе към датата на концерта (20 април 2022) за лейбъла .

В България Sеthstat са познати на публиката от участията си на „ Аларма Пънк Джаз “ (2010, в Първо студио на БНР) и на „ Пловдивските джаз вечери “ (2012), а за четвъртвековното си битие до момента, като се изключи че са представяли онлайн музиката си на всички по-големи джазови, а и освен джазови фестивали на Балканите (помним зашеметяващия им концерт на новосадския EXIT през 2005 г.), имат издадени общо 10 албума за двете най-сериозни македонски дискографски къщи за актуален джаз – SJF Records (лейбъла на Скопския джаз фестивал) и PMG Jazz (чийто основен продуцент е точно фронтменът на Sethstat – тромбонистът Владан Дробицки). А че „ железницата “ сред Скопие и София към този момент е построена, най-малко в музикален проект, свидетелства следният видеоклип…

ще излязат на сцената на „ София лайв клуб “ тъкмо в 21.30 ч., като преди тях (от 20.00 ч.) уредниците от „ Аларма Пънк Джаз “ са подготвили още една международна концертна премиера – на .

Заедно с гостите от Северна Македония идва и създателят на PMG Recordings Мирко Попов, който при започване на годината дружно с Владан Дробицки и Синиша Евтимов показа на същата сцена електро/пост-джаз плана Kanton6 и който е подготвил специфичен щанд с редки издания (на винил и дискове) на PMG Jazz. От своя страна (като представител на новосадския лейбъл за авангарден джаз HORZ) Васил Хаджигрудев също е обезпечил основни заглавия от тяхната дискография – с цел да стане балканската ни джаз среща даже тристранна. Естествен сътрудник на събитието е в София.

е вторият епизод от серията концерти на „ Аларма Пънк Джаз “, отдадени на обмена и доближаването сред българската и македонската джаз подиуми. А огромната загадка, която към този момент можем да разкрием, е че Владан Дробицки и Мирко Попов приготвят първата в историята компилация от модерни български джаз актьори, която ще бъде издадена в Скопие – още веднъж за лейбъла PMG Jazz.

Паралелно с българско-македонската джаз серия в София, припомняме, „ Аларма Пънк Джаз “ е куратор на българската част от програмата за продан на различни групи от Балканите, инициирана от Младежкия културен център на град Скопие (МКЦ, тази година честващ 50-ия си юбилей). Тази серия на МКЦ е част от интернационалната стратегия за обновяване на концертния живот след пандемията LivEurope и в нейните рамки от началото на годината в северномакедонската столица към този момент свириха две емблематични за софийската сцена банди – OOHS! и Dead и Man’s Hat .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР