Сто и шейсет вторични труса е имало след вчерашното земетресение

...
Сто и шейсет вторични труса е имало след вчерашното земетресение
Коментари Харесай

Сеизмичната активност в румънския регион Олтения е най-голямата за последните 200 г.

Сто и шейсет вторични труса е имало след вчерашното земетресение с магнитуд 5,7 в окръг Горж в Румъния. То е било усетено чак в Сърбия и Унгария и е било с интензитет над 7 в зоната на епицентъра. Това е най-голямата сеизмична интензивност в региона през последните 200 години, оповестяват от Националния институт по геофизика в Румъния.

 

“Тази зона е известна със слаба сеизмична интензивност. Това, което се случи в понеделник и вторник, беше изненада. Нашите калкулации посочваха оптимален магнитуд от 5,5 в тази област. Това се е случвало единствено един път в историята, преди към 80 години, през 1943, когато в региона беше записано земетресение от 5,2 ”, осведоми научният шеф на института Мирча Радулян, представен от Диджи24.
 
Въпреки това специалистите изрично отхвърлят опцията Горж да стане новата област Вранча. “Очакваме още вторични земетресения през идващите дни, само че с по-малък интензитет, надлежно с оптимален магнитуд от 4 градуса ”, допълват от Националния институт по геофизика.

 

Предстои в окръг Горж да бъдат конфигурирани три сеизмични станции, които ще добавят актуалната сеизмична мрежа с повече данни за феномена, съобщи Българска телеграфна агенция. Ще бъдат инсталирани и пет GPS станции, благодарение на които ще се наблюдават преместванията на разломите.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР