Сто и четиридесетгодишнината от рождението на Пейо Яворов ще бъде

...
Сто и четиридесетгодишнината от рождението на Пейо Яворов ще бъде
Коментари Харесай

Отбелязваме 140 години от рождението на Яворов


Сто и четиридесетгодишнината от рождението на Пейо Яворов ще бъде маркирана с празненство и научна конференция в Големия салон на Българска академия на науките през днешния ден и на следващия ден, оповестяват от Националния книжовен музей, съорганизатор с Института за литература при Българска академия на науките.

Във фоайето на Централната постройка на Българска академия на науките ще бъде показана и изложбата на Националния книжовен музей "Път, на който не зървам края... ". Откриването е в 10.30 часа, оповестява Българска телеграфна агенция.

Академично слово "Яворовото прекосяване през света " ще произнесе проф. Михаил Неделчев. Приветствени слова ще имат Атанас Капралов, шеф на Националния книжовен музей, и доцент Елка Трайкова, шеф на Института за литература при Българска академия на науките.

След формалното разкриване на честването ще бъдат връчени премиите от Националния училищен конкурс за есе "Душата ми е пленница... ", в който са взели участие над 100 младежи от цялата страна.

Двудневната научна конференция за годишнината от рождението на Яворов е през днешния ден и на следващия ден в Централната постройка на Българска академия на науките и в Института за литература с присъединяване на откриватели от авторитетни научни и образователни звена у нас - Националния книжовен музей, Института за литература, Софийския университет "Св. Климент Охридски ", Нов български университет, Шуменския университет "Епископ Константин Преславски ", Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий ", Югозападния университет "Неофит Рилски ", Русенския университет "Ангел Кънчев ", НАТФИЗ и други.

Докладите ще показват нови литературнокритически и литературноисторически прочити на Яворови лирически и драматургични произведения, ще прегледат публицистичната му активност, ще се спрат върху присъединяване на поета в македоно-одринското освободително придвижване и Балканската война, върху Яворовите места наизуст - къщи-музеи и монументи, показват уредниците.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР