Сто дни след началото на войната, която руският президент Владимир

...
Сто дни след началото на войната, която руският президент Владимир
Коментари Харесай

Путин симулира нормалност, надява се дългата война да работи за него

Сто дни след началото на войната, която съветският президент Владимир Путин отхвърля да назовава с същинското ѝ име, той се стреми да основава усещане, че нищо не се е трансформирало и животът си върви постарому.

Докато армията му с изпитание напредваше в украинския град Северодонецк, Путин се занимаваше с изкуствено дребнотемие, участвайки в излъчена онлайн по малкия екран гала в чест на многодетните фамилии.

От началото на май той се е срещна - главно посредством видеоконферентна връзка - с представители на просветителната сфера, с шефове на компании от петролния и транспортния бранш, с ръководители на битката с горските пожари и с губернаторите на най-малко дузина съветски области, доста от тях - намиращи се на хиляди километри от Украйна.

Освен за няколко съвещания на Съвета за национална сигурност към президентството и поредност диалози с задгранични водачи, той откри време и за видеообръщение към играчите, треньорите и феновете на съветската Нощна хокейна лига (любителски хокеен шампионат, на който Путин е съосновател).

Показването на претрупан, даже отегчителен всекидневен график на президента, се вписва в повествованието на Кремъл, че не води война, а просто реализира " специфична военна интервенция " за укротяване на проблематичен комшия.

За човек, чиято войска се показва много под предстоящото в Украйна и беше отблъсната край двата ѝ най-големи града, понасяйки хиляди жертви, Путин не демонстрира никакви забележими признаци на стрес.

За разлика от навечерието на нахлуването на 24 февруари, когато той заклеймяваше Украйна и Запада с остри и гневни речи, в този момент риториката му е сдържана. Шейсет и деветгодишният политик си дава тип на спокоен, концентриран и владеещ ситуацията човек.

Макар и да призна, че западните наказания дават своето отражение, той сподели на руснаците, че стопанската система им ще излезе от тази обстановка по-силна и по-независима, до момента в който Западът ще почувства резултата на бумеранга поради стремглаво повишаващите се цени на храните и горивата.
Публичните изяви не стопират
Колкото повече се проточва войната без изгледи за скорошно привършване обаче, за Путин ще става все по-трудно да поддържа това чувство за нормалност.

В стопанско отношение ситуацията ще се утежнява, защото отражението на глобите става все по-осезаемо, а Русия се е запътила към криза.

Във военно отношение войските на Путин последователно напредват в Източна Украйна, само че Съединени американски щати и съдружниците им усилват оръжейните доставки за Киев, като по-рано тази седмица Вашингтон даже даде обещание да даде усъвършенствани ракетни комплекси.

При неуспех на настъплението съветският президент може да бъде заставен да разгласи обща готовност на запасите, с цел да попълни оределите си войски, считат западни военни специалисти.

" Това ще засегне над 1 милион души в Русия и по този метод, несъмнено, ще стане ясно даже и за тези, които още не го осъзнават, че Русия се намира в пълномащабна война ", сподели Герхард Мангот, австрийски представител на университетските среди, който се е срещал с Путин и е следил държанието му в продължение на доста години.

Руската общност мъчно ще одобри действителностите поради това, че тя се осведомява главно от държавните медии, правилни на Кремъл, и заради това е държана в незнание за размерите на съветските неуспехи и жертви.

Но Русия към момента не е достигнала този стадий, счита Мангот, а и Путин може да е съзрял някои обнадеждаващи признаци за отмалялост на Запада от войната. Започват да се обрисуват разлики сред най-войнолюбивите поддръжници на Украйна - Съединени американски щати, Англия, Полша и балтийските страни - и група страни, измежду които Германия, Франция и Италия, настояващи за преустановяване на войната час по-скоро.

" Путин разчита на това, че колкото по-дълго се проточва войната, толкоз повече ще се ускоряват споровете и несъгласията в западния лагер ", сподели Мангот.

Същевременно мирните договаряния с Украйна от седмици са в застой, а Путин не дава никакви признаци, че желае дипломатическо споразумяване на спора.

" Той към момента има вяра във военното решение на казуса ", сподели Олга Оликер, програмен шеф за Европа и Средна Азия в мозъчния концерн " Международна спешна група ".

Путин си резервира правото да разгласи победа когато и да е, защото декларираните от него цели в Украйна - демилитаризация и денацификация - са все цели, които " може да обявиш за реализирани, тъй като в никакъв случай не са ясно дефинирани и постоянно са някак смехотворни ", сподели Оликер.

Думите " война " и " Украйна " нито един път не бяха произнесени по време на 40-минутната видеосреща на Путин в сряда с многодетните фамилии, измежду които бяха и Вадим и Лариса Кадзаеви от Беслан, Северен Кавказ, с 15-те си деца.

Облечени в най-официалните си рокли и костюми, фамилиите седяха към маса, отрупана с цветя и храна, очевидно чувствайки се неестествено, до момента в който Путин ги подканяше да се показват. Същия ден на основния площад в Лвов в Западна Украйна бяха докарани осем празни учебни рейса, с цел да припомнят за 243-те украински деца, починали от началото на нашествието на съветския президент.

По време на срещата, най-близо да признанието, че се води война, той стигна, когато на няколко пъти загатна участта на децата в Донбас и " изключителната обстановка " там.

Русия има доста проблеми, само че по този начин е било постоянно, сподели Путин в умозаключение в края на събитието, което се състоя по видеовръзка. " Всъщност там не се случва нищо извънредно. "

БТА
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР