Стивън Кейв има солиден опит с добрите намерения, които водят

...
Стивън Кейв има солиден опит с добрите намерения, които водят
Коментари Харесай

Апокалипсисът с AI се отлага. Ако разберем потенциалните му рискове сега

Стивън Кейв има стабилен опит с положителните планове, които водят по пътищата към Ада.

Развива кариера на върховен посланик в Министерството на външните работи на Англия и взе участие в договарянията за интернационалните съглашения, част от които се провалиха с гръм и тропот и доведоха до Брекзит.

" Познавам последствията от добре замислени световни събития, които са се объркали ", признава той пред TheGuardian.

Опитът му обаче може да се окаже скъп.

Бившият посланик, който в този момент е върховен учен, е на път да оглави нов институт към Университета в Кеймбридж, който ще изследва всички аспекти на изкуствения разсъдък в опит да уточни интелектуалните рискове, пред които сме изправени от възходящото умеене на компютрите, и да подчертае позитивните му приложения.

Разбирането на заплахите от непредвидени последствия би трябвало да е от изгода.

" Медиите доста подчертават върху това, че изкуственият разсъдък ще докара до изгубване на човечеството или до колапс на цивилизацията ", споделя Кейв. " Тези страхове са пресилени, само че това не значи, че AI няма да аргументи вреди на обществото, в случай че не сме деликатни. ", счита той.

Възможните рискове включват световна безработица, защото машините заемат работни места в образованието, публицистиката, правото и университетските среди; разпространяване на дезинформация; нелегално събиране на персонални данни; потребление на програмен продукт за различаване на лица за проследяване; както и нездравословното въздействие на чат-ботовете с изкуствен интелект.

Пример за последната заплаха беше илюстриран предходната седмица, когато съдът в Обединеното кралство беше известен, че чатбот с изкуствен интелект е взел участие в насърчаването на Джасвант Сингх Чайл в опита да убие кралица Елизабет II с арбалет, отбелязва TheGuardian.

AI може и да няма апокалиптични последствия, само че капацитетът му за разрушение явно е забележителен.

" Властта се концентрира в ръцете на няколко огромни корпорации, които имат монопол върху метода, по който се основава AI ", изяснява Елинор Дрейдж, която ще управлява екип от откриватели в границите на новия институт. " Това е нещо, от което би трябвало да се опасяваме, тъй като може да докара до корист с AI. ", добавя тя.

Кеймбриджкият институт за технологии и човечество ще сплоти три академични институции: Центъра за бъдещето на интелекта; Центъра за проучване на екзистенциалния риск, който е отдаден на проучването на всички закани, които биха могли да доведат до изгубване на човечеството или цивилизационен колапс; и новосъздадения Център за изкуствен интелект, който ще се концентрира върху намирането на способи за развиване на AI в интерес на човечеството.

Създаденият вследствие на това институт, който ще бъде открит по-късно тази година, ще се занимава със заканите, свързани с AI и ще се концентрира върху вероятностите му да донесе изгоди на света.

Това ще стане посредством съчетаване на необятен набор от гении - от писатели до компютърни експерти и от философи до художници, прибавя Кейв.

Ключов миг, емфатичен от Кейв и Дрейдж, е въздействието на предишните софтуерни трансформации върху обществата.

Един от главните проблеми, обрисувани от Дрейдж, е мощният превес на мъжете в промишлеността на изкуствения разсъдък.

" Само 22% от експертите по AI са дами. Няма и никакво медийно поощряване това да се усъвършенства. В медиите, във филмите, единствено 8% от учените в региона на AI са показани като дами. На дамите се гледа като на хора, които нямат място в тази промишленост. ", споделя тя пред Observer.

" Това не е банален въпрос. Ако дамите се изобразяват като такива, които нямат ефикасна роля в AI на каквото и да е равнище, тогава продуктите и услугите, които промишлеността създава, елементарно могат да се окажат интензивно дискриминиращи дамите. ", добавя тя.

Кейв и Дрейдж акцентират, че новият институт в Кеймбридж освен ще предизвестява за AI, само че и ще работи за търсене на изгодите от него.

" AI ни разрешава да виждаме модели в данните, които хората не могат да схванат и това ще има изгоди за всевъзможни области: от откриването на медикаменти до усъвършенстваното потребление на силата, от персонализираната медицина до повишението на успеваемостта на водните култури.

Можем да спечелим доста, само че и да загубим, в случай че не сме деликатни. ", допълват учените.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР