STIR е многократно награждавана глобална медийна къща и кураторска агенция.

...
STIR е многократно награждавана глобална медийна къща и кураторска агенция.
Коментари Харесай

STIR: „Съседите“ отразяват една брутална реалност, която продължава да властва по целия свят

STIR е неведнъж награждавана световна медийна къща и кураторска организация. Това е разностранна организация с цифрови и физически платформи, която е учредена през 2014 година, с цел да раздвижи креативната мисъл, практиката, дискурса и промишлеността, като в същото време предизвиква, популяризира и предизвиква творчеството и нововъведенията в региона на дизайна, архитектурата, изкуството и креативен технологии по целия свят.

 

Основава се на разчупване на бариери и превъзмогване на граници сред дисциплини и географски области, с цел да останем в синхрон с нашето съвремие и да осъзнаем нашия принос към това, което идва.

STIR е абревиатура на see, think, inspire, reflect (гледай, мисли, вдъхновявай, отразявай).

 

В навечерието на Венецианското биенале на изкуствата, кураторът Васил Владимиров разисква представянето на българския план „ Съседите “ с създателя на STIR Ману Шарма.

 

Инсталацията изследва спомените на оживели от политическо принуждение в комунистическа България от 1945 до 1989 година в нова мултимедийна апаратура „ Съседите “, написа STIR.

 

„ Съседите “ дават отговор на тематиката на Венецианското биенале на изкуствата 2024 година „ Чужденци на всички места “, като изравят премълчаните мемоари на оживели от държавно принуждение от българската социалистическа ера (1945-1989) “, споделя пред платформата Владимиров.

 

 „ Той изследва притеснителното завещание на репресиите, при които лица, считани за инакомислещи  от ръководещата комунистическа партия, са третирани като чужденци в личната си страна. Въпреки очакванията за правораздаване, компенсации и признание на страданието им след идването на демокрацията, техните истории остават непознати, затвърждавайки статуса им на новобранци. “

 

Създаден от образната художничка Красимира Буцева, мултимедийния актьор Джулиан Шекерян и  Лилия Топузова, учител по история и креативна нехудожествена литература в Университета на Торонто, The Neighbors съчетава предмети, които нормално се свързват с домашния обичай, с артефакти, открити в трудови лагери, което значи, че травматичните мемоари от държавното гонене проникват във всяка част от живота на пандизчията, дълго откакто е бил освободен.

 

Произведението употребява открити предмети, звуково изкуство и видео изкуство, с цел да съобщи историите на хора в България, които са били преследвани от държавното управление поради политическите си възгледи.

 

Започвайки с „ Кървавия четвъртък “ от 1945 година – драматичен миг в българската история, когато комунистическите съдилища съдят и екзекутират по бърза процедура повече от 100 министри, депутати и политици – България става очевидец на жесток тоталитарен режим, траял до края на 80-те години, написа STIR.  Не е ясно какъв брой хора са били изпратени на гибел, затвор или заточение по време на всеобщите чистки, почнали от комунистите, само че съгласно някои оценки единствено броят на починалите е над 20 000 души.

 

The Neighbours е основан върху академичното проучване на съавтора Лилия Топузова върху контузията, породена от комунистическата история на България.

 

Владимиров уголемява това, като споделя на STIR: „ Тези прозрения са отразени в трите стаи на изложбата, всяка от които съставлява разнообразни отговори на контузия: гласовият, неохотният или подцененият и безмълвният и пропуснат. “

 

Буцева и Шекерян  също са работили интензивно с оживели от държавно принуждение в България, като всеки е съдействал със своя богат опит за индустриалния развой на The Neighbours.

 

Проектът в българския павилион на Биеналето на изкуствата във Венеция кани публиката да навлезе в тревожното пространство, където ще стане очевидец на същински истории за гонене и оцеляване, само че също по този начин и на резистентност и корав отвод. Въпреки че тези истории са български, те отразяват една брутална действителност, която продължава да господства по целия свят.

 

Статията в оригинал можете да прочетете тук

 

https://www.stirworld.com/see-features-bulgaria-brings-disquieting-installation-art-to-venice-art-biennale-2024?fbclid=IwAR2g645ZaFoDXO5n0eu_P8au5ckZf2eNmaqw5zyLavld6EquB-yD7-EsQCE_aem_ASUzetIAQqJMOFQrl5_0DHXrNtxlRzLa3_stJKNrxZu6kEDaxQvAMzSQ1-yEKGehJ1uqPL10EL8kSA1rbsGM4Uvu

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР