Стенопис на убитата журналистка Ширин Абу Акле бе открит във Витлеем

...
Стенопис в памет на убитата журналистка на Ал Джазира Ширин
Коментари Харесай

Стенопис в памет на убитата журналистка на Ал Джазира Ширин Абу Акле бе открит в палестинския град Витлеем на окупирания Западен бряг.

Общината на Витлеем откри стенописа в сряда, заявявайки, че това е знак на почит към Абу Акле и нейните репортажи за палестинската кауза.

Церемонията се състоя на улица Ал-Махд във Витлеем в присъствието на роднини и колеги на Абу Аклех, както и на местни власти.

Говорителите на събитието подчертаха необходимостта от справедливост за Абу Аклех, която беше убита от израелски войник на 11 май 2022 г., докато тя правеше репортаж от Дженин. Никой не е подведен под отговорност за нейното убийство.

Уалид ал-Омари, ръководител на бюрото на Ал Джазира в Рамала, каза, че стенописът предава морално послание.

„Благодарни сме на община Витлеем за тази работа и ще продължим да следим случая на Ширин, за да можем да постигнем справедливост“, каза ал-Омари.

Братът на Абу Акле, Тони, повтори това съобщение.

„Този ​​стенопис е в памет на Ширин, особено в град Витлеем, откъдето идва нейният произход“, каза Тони. Той продължи да обяснява тясната връзка между Ширин Абу Акле и „града на Христос“, както го описа.

„Този ​​стенопис не е само за Ширин, а по-скоро в памет на всеки мъченик, убит от ръцете на израелската окупация“, каза Тони.

От своя страна, Хана Ханания, кмет на Витлеем, каза, че Абу Акле представлява града, както и Ерусалим, където е родена и в крайна сметка положена в покой, и палестинския народ като цяло, защото тя е „мъченица на истината”, който предаде палестинската кауза на света.

„Наш дълг е да увековечим нейното име в „града на мира“, Витлеем“, каза Ханания.

Нида Ибрахим, кореспондент на Ал Джазира в окупирания Западен бряг, изрази тъгата си, когато за първи път видя стенописа. „За мен това беше сладко-горчив момент“, каза тя.

„Това е напомняне за загубата, която претърпяхме, след като тя беше убита, както като нейни колеги, така и като палестински журналисти“, каза Ибрахим. „Напомняне, че правосъдието не е раздадено и че убиецът вероятно е на плажа в момента или се наслаждава на кафе, или живее живота си.“

„Наистина е трогателно да видя снимките и паметниците на Ширин на различни места в Палестина и в чужбина“, добави Ибрахим. „Това показва дълбокото въздействие, което тя оказва върху хората, като човек, който е бил страстен и дълбоко заинтересован от човешката част от историята.“

„Изминаха почти 500 дни – но тя все още е с нас и споменът за нея продължава да живее.“

Убийството на покойния Абу Аклех, палестинско-американска двойна нация, привлече международно внимание и отначало Израел се опита да обвини лъжливо палестински бойци, че са застреляли смъртоносно репортера-ветеран, който беше в Ал Джазира от 1997 г., и беше известен в целия арабски свят.

Месеци след убийството Израел призна, че един от неговите войници вероятно е убил Абу Акле, но отхвърли инцидента като непреднамерен. Израелското правителство не е започнало наказателно разследване на убийството, но Al Jazeera отнесе случая до Международния наказателен съд.

Множество медии, групи за защита на правата и свидетели са документирали, че не е имало бойни действия в непосредствена близост до мястото, където е прострелян Абу Акле.


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР