Стените в общинските сгради в Сирт са окичени със снимки

...
Стените в общинските сгради в Сирт са окичени със снимки
Коментари Харесай

На фронтовата линия в Либия, Сирт е в центъра на регионални съперничества

Стените в общинските здания в Сирт са окичени със фотоси на Халифа Хафтар - командващия основаната на изток Либийска национална войска (ЛНА). А извън в пустинята, бойци стоят на пост. Носещ белезите на въстанието в Либия от 2011 година и окупацията от " Ислямска страна ", в този момент Сирт е освен център на гражданската война, само че и фокус на геополитическите вражди, обхванали района. Откакто при започване на юни турската намеса оказа помощ за отблъскването на ЛНА на Хафтар от столицата Триполи след нейната 14-месечна атака, фронтовата линия бе открита към Сирт, ситуиран в средата на средиземноморското крайбрежие на Либия и покрай основните петролни терминали в страната.

" Градът е виждал войни и рецесии, предиздвикали хората да се опасяват ", сподели Адел Мохамед, 43-годишен локален гражданин, до момента в който пазари в супермаркет в 90-хилядния град. " Винаги има безпокойствие за това какво следва ", добави той. Гражданският спор в Либия опълчва ЛНА и нейните съдружници против силите на интернационално приетото Правителство на националното единодушие (ПНС), основано в Триполи на запад. Когато ПНС и Турция изглеждаха подготвени да напреднат още повече, Египет разгласи Сирт за алена линия и прокара в Народното събрание си утвърждение за възможна военна интервенция.

През последните седмици либийските фракции и техните задгранични поддръжници се активизираха, до момента в който дипломати се опитваха да предотвратят военна ескалация и да обезпечат помирение. По време на необикновена обиколка из позициите на ЛНА кореспонденти на Ройтерс видяха бойци на позиции югозападно от Сирт, някои скрити под навеси или в палатки, а други - на наблюдателни постове.

" Нашите въоръжени сили са ситуирани към Сирт и дори оттатък Сирт. Ние сме в подготвеност ", сподели Мифтах Шаклуф, който управлява интервенциите на ЛНА в региона. " Нашите пръсти би трябвало да стоят на спусъка, до момента в който Либия не бъде прочистена от наемници и колонизатори и от всеки, който ламти за нашата земя и нейните благосъстояния ", добави той. По време на визитата си в Триполи тази седмица външният министър на Германия повтори апела на Съединени американски щати за основаването на демилитаризирана зона към Сирт и военната база на юг Джуфра. Той предизвести, че освен това " видимо мъртвило " двете страни и техните съдружници не престават да се въоръжават " в огромен мащаб ".

ВЪНШНА НАМЕСА

Външни сили се намесват в Либия след подкрепеното от НАТО въстание през 2011 година, поставило завършек на четирите десетилетия власт на Муамар Кадафи. През последните месеци обаче намесата доближи нови нива. Докато Турция обмисляше да употребява военни бази в Западна Либия, Съединени американски щати упрекваха Русия, че праща изтребители и военно съоръжение на съветски частни наемници. Национална петролна корпорация на Либия заяви, че разполагането на наемници е трансформирало петролните съоръжения във " военни постове " и упрекна Обединените арабски емирства - едни от основните поддръжници на Хафтар, - че са наложили обсада, която през последните седем месеца съвсем е прекратила добива на нефт, на който Либия разчита. Русия отхвърля изказванията на Съединени американски щати за хипотетична нейна военна намеса, а от ЛНА отхвърлят да употребяват наемници. " Нямаме нито един при нас. Няма руснаци... нищо ", съобщи командирът от ЛНА Шаклуф.

ОАЕ споделят, че поддържат дипломатическо решение на спора и че желаят възобновяване на производството на нефт в Либия допустимо най-скоро, само че при защитни ограничения на място. Властите в ОАЕ не дадоха отговор неотложно през вчерашния ден на поискания от Ройтерс коментар. Основните петролни терминали в така наречен Петролен полумесец източно от Сирт, превземани и повреждани неведнъж през последните години, остават блокирани под контрола на ЛНА. Самият Сирт е частично в отломки от боевете през 2016 година, когато ПНС изтласква " Ислямска страна " от града, където джихадистката формация бе основала собствен северноафрикански бастион. Крайбрежните квартали са в руини, изоставени. На други места магазините и кафенетата са отворени и градът не страда от прекъсвания на електричеството, каквито има в други райони, с помощта на електростанцията наоколо. Абделазиз Абделрахим, 27-годишен чиновник в месарски магазин, съобщи, че парите към момента не доближават, само че в по-малка степен, в сравнение с преди ЛНА да поеме контрола върху Сирт през януари. " Още офанзиви против Сирт? Ние споделяме: по Божията воля не ", добави той.

Източник:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР