Стените на три каскадни язовира в района на Камено са

...
Стените на три каскадни язовира в района на Камено са
Коментари Харесай

Скъсаните стени на три каскадни язовира вероятно са причинили потопа в Бургаско

Стените на три каскадни язовира в региона на Камено са се скъсали след изобилните превалявания в региона, като най-вероятно точно това е довело до потопа в Бургаско.

Заради натрупалата се вода се е получил „ резултатът на доминото”. Дъждът е предизвикал преливане на микро язовирите и стените им се късат, оттова водата от тях, дружно с дървета и клони, се влива в язовир „ Чотората”.

Стената му не устоя и се къса.

Така водата доближава до р. Рускокастренска. Според техническия контрол деретата на реката не са били почистени и те провокират приливната вълна в околните села.

Собственик на четирите микро язовира „ Чанаджик” е община Камено. Най-голям от тях е „ Чотората, който е рибарник. На фрагменти от видеонаблюдението от нощта на бедствието се виждат количествата дъжд, предизвикали наводнението.

Последната ревизия на язовира е от средата на октомври предходната година. При инспекцията са открити дупки в стените на оборудването.

Техническият контрол издава наставления на притежателя.

В продължение на година не е правена повторна инспекция на язовир „ Чотората”. Според хидроинженера Георги Георгиев бедствието е можело да бъде предотвратено.

„ Имаме налице неправилна употреба на язовирите, за които се загатва, че са се скъсали”, твърди той.

В Бургаска област има над 350 язовира, а чиновниците, които ги инспектират са едвам трима.

В страната общо 205 язовира са неизправни, от които 89 са в неприятно техническо положение. Най-много такива има в областите Благоевград, Враца, Бургас и Хасково.

Най-честите нарушавания са липса на техническа документи, затлачен или опустошен преливник, както и неработещ изпускател.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР