„Стена на БРИКС“: Значението на добавянето на шест нови членове към блока

...
Йоханесбург, Южна Африка – Блокът на БРИКС от водещи нововъзникващи
Коментари Харесай

Йоханесбург, Южна Африка – Блокът на БРИКС от водещи нововъзникващи икономики направи важна стъпка в разширяването на своите обхват и влияние със съобщението, че още шест нации са поканени да се присъединят като нови членове.

Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са поканени да се присъединят като пълноправни членове от 1 януари следващата година.

Блокът, който беше сформиран през 2009 г. с Бразилия, Русия, Индия и Китай, първо се разшири, за да приеме Южна Африка през 2010 г.

Сега се казва, че се стреми да създаде по-силна коалиция от развиващи се нации, които могат по-добре да поставят интересите на Глобалния Юг в дневния ред на света.

Преди началото на годишната среща на върха в Южна Африка тази седмица повече от 40 страни бяха изразили интерес да се присъединят към БРИКС, а 23 официално кандидатстваха за присъединяване.

„Ние оценяваме значителния интерес, проявен от страните от Глобалния юг към членството в БРИКС“, се казва в декларацията от Йоханесбург II, която прие в последния ден на срещата на върха в четвъртък.

В него се казва, че шестте са били избрани, след като „страните от БРИКС са постигнали консенсус относно ръководните принципи, стандарти, критерии и процедури на процеса на разширяване на БРИКС“ – но не предоставя повече подробности за конкретните критерии.

„Значими състояния“

„Трудно е да се намерят общи черти между шестте страни, поканени да се присъединят към БРИКС, освен това, че всяка от тях е значима държава в своя регион“, Дани Брадлоу, професор от Центъра за напредък на стипендиите в Университета на Претория, каза Ал Джазира.

С включването на Саудитска Арабия, Иран, ОАЕ и Египет „може да се твърди, че това е много ориентирано към Близкия изток“, според Сануша Найду, старши научен сътрудник в Institute for Global Dialogue, южноафрикански мозъчен тръст, фокусиращ се върху Китай и Африка.

„Това има геоикономически, геостратегически и геополитически последици“, твърди Наиду, като казва, че последните допълнения ще накарат някои страни от БРИКС да мислят повече за политиките си в Близкия изток, а Китай и Индия да засилят съществуващите политики.

Китай наскоро посредничи при възстановяването на връзките между Саудитска Арабия и Иран, роля, която традиционно би била изпълнена от страна като Съединените щати.

Индия наскоро подписа споразумение с ОАЕ за търговия в индийски рупии и емиратски дирхами вместо в щатски долари.

Найду твърди, че списъкът за разширяване е „много ориентиран към енергията“, добавяйки, че след обявяването някои анализатори на мястото дори закачливо коментираха дали трябва да го „нарекат БРИКС плюс ОПЕК?“


Когато избира нови членове, блокът може да е взел предвид ценообразуването на енергийните продукти и как техните страни могат да намалят своята отговорност и уязвимост по отношение на цената на петрола, каза тя.

„Освен Русия, всички [основни държави от БРИКС] са страни, които не произвеждат енергия. Те трябва да могат да накарат икономиките си да функционират, но не искат да бъдат хванати във вторичните съпътстващи щети от санкциите“, обясни тя.

Използването на „едностранни санкции“ срещу държави и продължаващото господство на щатския долар в световната търговия е нещо, което БРИКС гласно оспори.

Разширяването „отваря нови пътища за търговия“, каза Карин Коста Васкес, чуждестранен старши сътрудник в Центъра за Китай и глобализацията в Пекин.

Една от целите зад планираното разширяване е „създаване на възможности за държавите от БРИКС да търгуват по-лесно една с друга, използвайки местни валути“, добави Васкес

„Тази промяна може да увеличи потенциала за използване на валути, различни от щатския долар, особено чрез създаване на мрежа от държави, която подобрява полезността на съответните им валути.“

Включване

Анализатори казаха, че една от страните, които биха могли да се възползват от режим на търговия извън господството на долара, е Иран.

„Иран определено ще спечели най-много“, каза Наим Джийна, старши изследовател в южноафриканския мозъчен тръст, Mapungupwe Institute for Strategic Reflection.

Той каза, че включването му „подчертава факта, че не е толкова политически изолирано, колкото САЩ искат да бъде“.

Включването може да бъде и „икономически спасителен пояс“ поради увеличената двустранна търговия.

„Членовете ще започнат да търгуват помежду си в собствените си валути. За Иран това би било чудесно“, каза той.

Jeenah добави, че Аржентина е била „обувка“, тъй като включването й е подкрепено от Бразилия, Китай и Индия. Сред африканските държави, според него, анализаторите очакват Алжир, който има петролни запаси, или Нигерия, която е най-населената страна на континента и водеща икономика, може да са включени.

Чета Нвазе, партньор в SBM Intelligence, геополитическа консултантска компания, която се фокусира върху Западна Африка, каза за изключването на Нигерия: „Мисля, че това е обвинение срещу нашата външна политика или липсата на такава. Преди бяхме много панафрикански във външната си политика, това се промени”.

„Нещо, което е много ясно е, че по-голямата част от останалата част от Африка – с изключение може би на Нигерия и Кения – се отдалечава от Запада към Изтока. Ние се придържаме към западния лагер, без да го казваме изрично, но по-важното е, без да получаваме никакви ползи от това, че сме в западния лагер“, каза той пред Al Jazeera.

Джийна каза, че включването на Етиопия, страна с една от най-бързо развиващите се икономики, която също е домакин на централата на Африканския съюз, „има смисъл от тази гледна точка“.

Египет, Саудитска Арабия и ОАЕ са подобни на Индия и до известна степен на Южна Африка по това, че „това са страни, които са с единия крак в БРИКС и с другия на Запада“, каза Джийна.

Но по-специално Саудитска Арабия се „позиционира“ по начин, който показва, че не е само в американския лагер.

„Сега те имат други възможности и ще се възползват от тези опции“, каза той, като например постигнатото с посредничеството на Китай споразумение за възстановяване на връзките с Иран.

„Вашите проблеми не са наши проблеми“

Анализаторите обаче не са решили какво казва разширеният БРИКС на Запада и какво означава за настоящия глобален ред.

„Групирането сега представлява по-голям дял от световното население и икономика. Това обаче означава само, че групата е потенциално мощен глас за реформа на договореностите за глобално управление и мощен участник в тези договорености“, каза Брадлоу.

„Дали наистина ще стане такъв глас ще зависи от това дали разширената група е по-ефективна от БРИКС в изковаването на споразумения за това как трябва да се реформират договореностите за глобално управление и как те могат по-ефективно да служат на интересите на целия глобален юг.“

Наиду отбеляза, че „наличието на Иран в БРИКС изпраща огромно мощно послание до Г-7, до Глобалния север, до Вашингтон“.

„Той казва: „Вие можете да имате проблем с тях, ние ще ги задържим тук.“ И също така казва: „Вашите проблеми не са наши проблеми.“

Тя отбеляза, че Южна Африка, която има важни връзки със САЩ, може да трябва да се справи с „последствията“ и да се справи с някои от тези напрежения. Но тя също се чудеше дали страната може да използва факта, че е в блока, в своя полза.

„Да, те нямат икономическите мускули, за да направят това, което искат, но имат стратегическите мускули, за да кажат „Сега имам БРИКС зад гърба си, имам стена от БРИКС.“

Джийна каза: „Трябва да внимаваме да приписваме по-голямо значение на това развитие на разширяването, отколкото всъщност има... това със сигурност не превръща БРИКС в глобален южен фронт. Това е просто клуб от 11 члена.“

Той обаче добави, че досега БРИКС не се опитва да действа като политически форум, но това може да се промени.

„По-страшно [за Запада] от шестимата, които бяха избрани, е, че 40 изразиха интерес да се присъединят“, каза той. „БРИКС се ангажира с постепенно разширяване... И така, къде отива след 30 години?

„Въпреки че шумът за де-доларизацията не е на хоризонта, факт е, че след няколко години две от трите най-големи икономики в света може да търгуват помежду си в рамките на блока [БРИКС] без САЩ долара, това би било повод за известно безпокойство.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР