Ставало е дума за така наречената мека роботика и създаването

...
Ставало е дума за така наречената мека роботика и създаването
Коментари Харесай

Технолози от Хонг Конг създадоха само от течност най-мекия робот в света

Ставало е дума за по този начин наречената мека роботика и основаването на роботи от меки и еластични материали. Но неотдавна откриватели от Националния университет на Хонг Конг и Националната лаборатория „ Лорън Бъркли “ сътвориха нов тип робот, който е формиран най-вече от течност и е най-мекият от всички роботи от този тип.

Това от своя страна прави Aquabots доста скъп инструмент за областите на биомедицината, екологията и други Създаването на Aquabots стана допустимо с помощта на създаването на профилиран способ за течен 3D щемпел, смесен с технологията ATPS (aqueous two-phase assemblies), която разрешава основаването на триизмерни структури, имитиращи биологични системи.

В процеса на основаване на робот, в тялото му са интегрирани магнитни наночастици, състоящи се от хидрогел, което разрешава да се управляват дейностите на робота благодарение на външни магнитни полета. Структурата на първите основани прототипи на роботи Aquabots е доста елементарна и непретенциозна. И в бъдеще безусловно същият индустриален развой може да се употребява за основаване на по-сложни роботи, способни да се оправят с по-сложни задания.

В още по-далечна вероятност учените виждат опцията за основаване на елементарни тръбни структури на роботи, които имат функционалност, скрита в тях. Когато подобен робот доближи местоназначението си в жив организъм, той може безусловно да си отгледа спомагателни елементи на органи, предопределени да извършват характерна задача. За това ще се употребяват материали, разтворени в заобикалящата течност, а след осъществяване на задачата самият робот ще може изцяло да се разтвори в течността, без да оставя следи в тялото.

Както бе упоменато нагоре, главната област на приложение на роботите Aquabots ще бъде медицината. Тези роботи могат да се употребяват за целеустремено снабдяване на медикаменти до обещано място в човешкото тяло, осъществяване на процедура за възобновяване на биологични тъкани или краткотрайно вдишване на функционалностите на избрани системи или органи на тялото, които са повредени от пострадване и заболяване и са в стадий на възобновяване.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР