Става въпрос за стандартна процедура, която е в рамките на

...
Става въпрос за стандартна процедура, която е в рамките на
Коментари Харесай

Военният министър за приземения малък самолет: Центърът в НАТО го е възприел като потенциален риск

Става въпрос за общоприета процедура, която е в границите на НАТО. Българското въздушно пространство е част от интегрираното пространство на НАТО, няма по какъв начин да се лети в него без съблюдаване на разпоредбите. Нашите изтребители са вдигнати по сигнал от командването на НАТО. Очевидно самолетът е правил дейности, които центърът в НАТО е възприел като евентуален риск. Това сподели на брифинг военният министър Драгомир Заков.

„ След този сигнал е наложително повдигането на изтребители. Българският изтребител образно е опознал обекта, опитал е радиовръзка, не е имало отговор и самолетът е кацнал в Плевенско. Очевидно става дума за подготвителен полет, за неспазване на разпоредбите. Всички процедури би трябвало да се съблюдават, може би е имало риск и за Румъния“, добави Драгомир Заков.

Той разяснява информацията за отнети лицензи от Русия по този начин: „Нямаме публично подадено писмо от съветската страна, това не е изненада. Това, което стана с газа, се случва с лицензите. В този смисъл има добра вероятност за българските компании, в случай че съумеят да нагласят своята работа по този начин, че да не употребяват повече такива лицензи“.

„Трябва да имаме опция и диверсификация“, сподели още Драгомир Заков.

Военновъздушните сили прехванаха и приземиха аероплан извършител Чесна-150 през вчерашния ден в късния следобяд. Той е навлязъл във краткотрайно резервирана зона без полетен проект и без включено устройство за връзка с наземните радари.

Задействани са изтребителите МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, които го прихващат и го съпровождат до летище Бохот край Плевен. Цялата интервенция е осъществена за към пет минути.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР