Става въпрос за поръчка за доставка на газьол за отопление

...
Става въпрос за поръчка за доставка на газьол за отопление
Коментари Харесай

БСП откри далавера за 2 млн.лева на Крум Зарков, сезира ЕК

Става въпрос за поръчка за доставка на газьол за отопление за затворите 

„ На 28.05.2023 година в ефира на БТВ бе излъчено следствие по отношение на допустимо ощетяване на бюджета на България с към 2 млн. лв.. Основно бе изнесена информация за социална поръчка, оповестена на 30.09.2022 година от тогавашния министър Крум Зарков за потребностите на Главна дирекция “Изпълнение на Наказанията “ за доставяне на пандизите в България с газьол за отопление. “ Това съобщи организационният секретар на Българска социалистическа партия и депутат от “БСП за България ” Борислав Гуцанов по време на парламентарен надзор.

По думите на социалиста главен аршин се показва, че е най-ниска препоръчана цена. 

„ Изискване на търга е участниците да предложат отстъпка от цената на газьола, като всяка седмица Министерството на енергетиката подава към Европейска комисия, а тя афишира на уеб страницата си. Фирмата победител дава 3% отстъпка от тази цена. До този миг към Европейска комисия постоянно е подавана цена на националната ни рафинерия, посочи той и добави: „ Ако отстъпката на цената на газьола се образува на база 3% отстъпка от цената на “Лукойл “, то компанията победител в поръчката ще работи на загуба “, изясни Гуцанов.

От парламентарната естрада той посочи следния проблем: „ Внезапно е решен нов източник на информация – Софийска стокова борса. На 15 май е подписан контракт за доставка с компания “М-Форма “, а на 19 май министърът на енергетиката сменя източника на информация за базовата цена, след подписването на контракта, от която се дава отстъпка от 3%. Разликата е 20% - точно тези 2 млн. “, изясни Борислав Гуцанов.

В тази връзка социалистът се обърна към министъра на правораздаването Атанас Славов със следните въпроси: “Защо е определен критерият цена, докладвана от Министерството на енергетиката към Европейска комисия? “, “Кой е предложил този способ и по какъв начин е аргументиран? “, “Получавал ли сте писмо до Вас, с копие до министъра на енергетиката, в което да ви осведомят за смяната на източника на информация, и където да се показва, че това ще докара до ощетяване на бюджета на България? “.

Зам.-председателят на ПГ на “БСП за България “ Георги Свиленски напомни, че този въпрос неведнъж е бил задаван към този момент: „ Това очевидно касае корупция –  зададохме въпроса на 10-ти май и на 11-ти май незабавно договорът бе подписан. Договорът бе подписан с доста интензивен ритъм, с цел да не може евентуално Вие да го прекратите “, допуска социалистът.

И продължи: „ Служебният министър на енергетиката в това следствие по малкия екран споделя: „ Аз ще кажа на служебния министър на правораздаването да приключи контракта, тъй като е циничен. “ Те вършат една порочна договорка и откакто тя бъде разкрита, единият министър споделя на другия: “Прекрати контракта “. Министърът на правораздаването, обаче, не желае да го приключи, а в противен случай - отива и подписва контракта, с цел да е по-сигурно и да е невъзвратимо. За да могат 2 милиона лева да бъдат откраднати или отклонени “, изясни депутатът от Българска социалистическа партия и прикани министърът на правораздаването да приключи тази поръчка.

Отношение по проблема взе и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова : „ Решението на Върховен административен съд е от 24.04.2023 година и то споделя, че процедурата е постоянно оповестена и извършена. Договорът е подписан след решението на съда, през май, а цената е сменена по-късно. Съдът се е произнесъл на един ранен стадий, само че по-късно от две министерства са създали една спекулация, подменили са цените, от което страната губи 2 млн. лв. “, изясни ръководителят на Българска социалистическа партия.

Нинова напомни, че министърът е представител на една политическа мощ, която съществува с помощта на това, че се бори сякаш с корупцията и прави правосъдна промяна. „ Няма никакво значение дали една спекулация или кражба е направена по време на длъжностен, или на постоянен кабинет. За нас интервенция “Чисти ръце “ би трябвало да важи когато и да е, при всички кабинети, партии, министри, министър председатели. Нашата борба е това – битка с кражбите, които ощетяват народа, при всички ръководства, без значение от техния цвят “, сподели още тя.

„ Тъй като виждам, че ще се поослушате, ще възложите одит, 6 месеца нещо ще преперете, “ала-бала “ ще извършите, с цел да прикриете и тази договорка, ние няма да чакаме “, съобщи Нинова и продължи: „ Ще сигнализираме прокуратурата за инспекцията на тази договорка, както и европейските институции и Европейска комисия за това, че са били съзнателно подведени с информация за цените, че са сменени цените едвам откакто е подписан договорът, че компанията, която е трябвало да подаде цените, нито е питана, нито е давала цени. “

Припомняме, че Крум Зарков към момента е редови член на Българска социалистическа партия. Той е някогашен народен представител и едно от знаковите лица на социалистическата партия. Считан е за един от водачите на вътрешната съпротива. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР