Става дума за съобщение, което българският писател и революционер е

...
Става дума за съобщение, което българският писател и революционер е
Коментари Харесай

Показаха писмо на Христо Ботев, смятано за изгубено

Става дума за известие, което българският публицист и бунтовник е пратил до фабриканта Христо Сяров. Писмото, дружно с други скъпи документи, е дарено на Централния държавен списък (ЦДА) от наследници на фабриканта.

Според ръководителя на Държавна организация "Архиви " доцент Михаил Груев от време на време такива дребни документи обръщат целия роман. „ Щастливи сме, когато лека-полека събираме тази мозайка на предишното “, разяснява по Българска национална телевизия доцент Груев.

По думите му една визитка на капитана на кораба “Радецки “ споделя по кое време плавателният съд ще дойде в Козлодуй.

„ Възможно е сред Ботев и капитана на кораба да е имало сделки, което прекатурва визиите за Ботевата чета “, посочи ръководителят на Държавна организация "Архиви “.

В писмото на Христо Ботев се споделя:

Сандъкът, който извадихме с тебе от пощата в Гюргево не бил дошъл в Русчук. Иди, апелирам ти се, у Киселова и попитай Ставри каква е работата. Не е ли щял да го вземе турчина или не са му го дали. Блъсков написа, че няколко пъти изпровождал близък да го желае. Виж нека направиш нещо с билетите, дордето съм там. Поздравлявам те - 25.02.1875 година, Христо Ботев.

Само би трябвало да отбележим, че това са няколко месеца преди Априлското въстание и преди прекосяването на Ботев в Козлодуй. Все отново има някакво значение, сандъкът може да бъде с оръжия, с боеприпаси, може да бъде с доста, доста разнообразни неща. Така че ни би трябвало още време да кажем тъкмо какво е смисъла на този документ, разяснява Иванка Гезенко - мл. специалист в отдел "Обработка на архивни фондове ", ЦДА.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР