Статуя на Изида и глава на сатир откриха в Светилището

...
Статуя на Изида и глава на сатир откриха в Светилището
Коментари Харесай

Статуя на Изида и глава на сатир откриха в Светилището на нимфите

Статуя на Изида и глава на сатир откриха в Светилището на нимфите Уникална скулптура на Изида от мрамор е била открита в приемната зала на равнището на мозайката на античната вила в светилището. Според археолозите статуетката, която е без глава и ръце, висока към 80 см, е извънредно скъпа, уточни кметът Иво Димов.

Освен нея е била открита и глава на сатир от доближените участници в пировете на господ Дионис. По думите на доктор Веселка Кацарова това са най-ценните находки от обекта през всички сезони на археологически разкопки там, а по думите на кмета Иво Димов- най-ценните за тази година в страната.

Общината ще продължи да финансира работата по откриване на Светилището на нимфите и Афродита край с. Каснаково, което е единственият нимфеум в България, едно от най-добре непокътнатите тракийски светилища,датирано към края на втори век, безапелационен бе той.

Подготвя и план взаимно с археолози от Българска академия на науките, за осъществяване на който ще се търси финансиране от подобаващи стратегии, заяви още през днешния ден димитровградският кмет.
 Каснаково, резултати от археологически разкопки Дарик радио, Хасково
Д-р Веселка Кацарова разяснява, че с тези експонати димитровградският музей може да се подреди до световноизвестни музеи, които имат сходни. Работата по реставрацията им ще продължи, след което те ще бъдат показани в цялостния си искра в зала „ Археология “.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР