Статутът на паметник на културата на Двойната къща в София

...
Статутът на паметник на културата на Двойната къща в София
Коментари Харесай

Двойната къща – съборена, но с върнат статут на паметник на културата

Статутът на монумент на културата на Двойната къща в София е възобновен, откакто тя към този момент беше съборена.

Според министъра на културата Боил Банов това не граничи с парадокса. По думите му, откакто, въпреки и разрушена, Двойната къща още веднъж е оповестена за монумент на културата, ще могат да се възстановят фасадите, „ ще се възвърне и памет, а тя е най-важното”.

Субстанцията я няма към този момент и това е проблем, само че като образна памет може да бъде съхранена, сподели пред bTV Банов.
Боил Банов пред bTV: Към момента читалището в Шипка не може да бъде възобновено Културният министър се ангажира то да бъде оповестено за монумент на културата
„ Тя е била със статут на монумент на културата, а по-късно минава обосновано решение, че към този момент не е монумент на културата. Тоест законосъобразно е разрушена към оня момент”, означи културният министър.

Банов добави, че притежателят има утвърден план, с който надстроява, само че резервира основните фасади и цялата визия. „ Поел е ангажимент материалите, които употребява, да бъдат напълно достоверни и идентични на къщата. Със сигурност там ще остане една родова памет за поколенията”, увери министърът.

Вижте неговите пояснения по проблема във втората част на диалога:

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР