Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании
Коментари Харесай

"Капитал 100" за 2020: Двете разлики

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Изданието може да бъде закупено в книжен или в електронен формат .

2020-а пристигна в комфорта на десетилетие международен стопански напредък. Но две непланирани събития се отразиха на всяка компания в България. Първото беше небивалата бизнес пауза в коронавирус пролетта. В Европа, Съединени американски щати, а и тук пандемията безусловно спря всяко начинание за седмици или за месеци. Пропуснатият бизнес тогава, а за доста компании и през есента, разумно снижи доходи и облаги. Но поради адаптивност, цифровизация, а и на места държавна дотация годината не е била кошмарна. Големите компании като се изключи няколко бранша като горива, превоз, туризъм имат едноцифрен спад в оборотите. А има и образци на растящи, естествено в по-дигиталните сфери. Затова и е първото място, в което се вижда съответно по какъв начин корона рецесията се е отразила на всяка компания с оборот над 100 млн. лева През класацията всеки бизнесмен може да види и по какъв начин се развива сътрудник или съперник, или цялостен бранш.

Коронавирус блокиранията евентуално ще продължат и тази година, само че в по-слаба и позната форма, с към този момент приспособени към обстановката компании. Дотук прогнозите са оптимистични и възобновяване по света върви бързо.

По-ключовата смяна за локалната корпоративна действителност се зароди през лятото на 2020 година - след прокурорските рейдове върху компании и президентството започнаха митинги, които през тази година смъкнаха от власт ГЕРБ. Така очакванията на жители и компании в този момент са, че ще бъде счупена машината за напън. А тя през миналото десетилетие ставаше по-страшна и пипалата се множаха - от съд и прокуратура, към завладяни регулатори и държавни институции до едри схеми в строителството и енергетиката. Все вируси, които убиваха капиталовата среда. Днес вярата е, че бизнесът ще е по-свободен и ще работи в конкурентна среда. А по-малкото корупция бързо ще помогне на растежа. Но това ще си проличи в идващите издания на " Капитал 100 ".

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР