Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании
Коментари Харесай

Най-големите компании за облекло и текстил: Слаб ръст в подножието на 1 млрд. лв.

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. Миналата година е имало два цикъла - едва начало поради коронавирус затварянията напролет и мощен край. Растеж регистрират основно предприятията със характерни продукти. Сега секторът вижда алтернатива за пренасяне на " украински " поръчки в страната.
През 2021 година сумарните доходи на 15-те най-големи компании за облекло и текстил порастват едвам с 3.5% до малко под 1 милиарда лева И въпреки множеството компании да подвигат оборот, междинните равнища остават по-ниски от мощните години преди пандемията. Но предходната година има шест сдружения, които даже са с по-малки продажби от миналата коронавирус година. А пет компании завършват със загуба. Спада и наетият личен състав.

" 2021 беше сложна година, на приливи и отливи. Много компании в сектора регистрираха заради цикличност на бизнеса. Трябваше ни време, до момента в който се измъкнем от последствията на коронавирус пандемията, свързани с непродадени артикули, претъпкани хранилища и едва потребителско търсене. През август 2021 настъпи фрапантно нарастване на цените на електрическата енергия. С над 20% скочи и цената на памука и вълната на интернационалните пазари. Но огромният проблем е освен растежът на цените, а това, че няма задоволително предложение на първични материали. Всичко това се отрази шоково на фирмите в сектора ", разяснява за " Капитал " Радина Банкова, ръководител на Българската асоциация на производителите и експортьорите на облекло и текстил и изпълнителен шеф на " Крис модерно индъстрийс " - Ловеч.
Реклама Трите водача
Въпреки компликациите на сектора през 2021 година в челната тройка няма смяна - в нея още веднъж влизат италианските компании " Е. Миролио " и " Дзалли " и българската " Калинел ".

" Е. Миролио " отбелязва 8.7% растеж на продажбите, които надвишават 242 млн. лв., и е на загуба 35.6 млн. лева В отчета за активността на сдружението е маркирано, че нарастването на приходите идва от повече продажби на европейските пазари и повишение на междинните продажни цени на другите типове тъкани. Най-голям растеж бележат продажбите на платове и прежди за чужбина (10%), както и на плетива и дрехи (63%). От " Е. Миролио " регистрират, че през 2021 разноските за ел. сила и енергоносители са нарастнали с 50% по отношение на 2020, а на съществени и спомагателни материали - вълна, памук и други - с 25%. Като финансиране от страната (не е конкретизирано какво - дали коронавирус помощи, обезщетения за ток или европроекти) компанията е получила дотация за 12 млн. лева, се вижда в доклада.

Компанията изяснява негативния финансов резултат с приемането на нов счетоводен стандарт след искане на инспектори. Той е обвързван с 15% присъединяване в друга компания, което е продадено през януари 2022 година Въздействието е разпределено в загубата за 2021 година и в резултатите от предходните години, обясниха от компанията за " Капитал ". От оперативна активност резултатът е минус 244 хиляди лева
Групата на Едоардо Миролио отбелязва 8.7% растеж на продажбите през 2021 година, които надвишават 242 млн. лв. Фотограф: Велко Ангелов Реклама
Miroglio прави първата си инвестиция в България в средата на 90-те години - в тогавашния водач във вълнената промишленост в страната " Слитекс " в Сливен. От 2006 година компанията, разширена и изцяло актуализирана, е напълно поета от Едоардо Миролио. Днес италианският вложител с български паспорт има седем текстилни заводи в Сливен, три в Ямбол и една в Свищов. Част от групата са багрилeн завод в Италия, фабрика за конфекция в Котел (в настрана юридическо лице), два завода в сръбските градове Пирот и Димитровград. След договорка с гръцките притежатели Едоардо Миролио закупи и стилната марка DiKa, която се продава във фирмени магазини в страната и в чужбина. Той е притежател и на хотел, както и на винарска маза и трайни насаждения в новозагорското с. Еленово, както и на няколко офис здания в София. " Е. Миролио " има лични сдружения във Франция, Сърбия, Румъния и смесени в Китай и Грузия.

Заради войната в Украйна компанията разгласи, че открива работни позиции за украинските фамилии, потърсили леговище в Сливен. От компанията се ангажират с настаняване, обезпечена храна и подпомагане при оформяне на документите за престояване и работа.

Приходи от над 187 млн. лева за 2021 година подреждат още веднъж на втора позиция габровската компания " Дзалли " - също италианска инвестиция. Основната й активност е произвеждане на трикотажни произведения по поръчка на компанията майка Calzedonia, като българското сдружение купува всички нужни първични материали и материали. " Дзалли " създава дамско и мъжко долни дрехи, тениски, блузи, клинове и други с марките Intimissimi, Tezenis, Calzedonia, Falconeri, Atelie Eme. Разполага с три индустриални цеха на територията на Габрово, като най-голямата индустриална база и главният административен център са в кв. " Войново ".
Пълната ранглиста е налична за читатели с деен Капитал абонамент Автор: Капитал
За втора поредна година " Калинел " - Троян , е в топ 3 на секторната ранглиста. Компанията, която създава възглавници, завивки, калъфи за матраци и други, е измежду най-големите европейски компании за домакински текстил и един от най-големите снабдители за шведската IKEA., само че " Калинел " има индустриални центрове и в Червен бряг, Тетевен, както и във Враня, Сърбия. Три четвърти от продукцията е предопределена за шведската корпорация, останалите количества са за интернационалните вериги като " Метро ", " Кауфланд ", " Алди ", " Юск ", " Теско ", " Лидл " и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР