Стартира тридневният фестивал „Пловдив – древен и вечен“ С въстановки

...
Стартира тридневният фестивал „Пловдив – древен и вечен“ С въстановки
Коментари Харесай

Гладиатори в зрелищни битки на Римския стадион в Пловдив СНИ...

Стартира тридневният фестивал „ Пловдив – античен и безконечен “

С въстановки на зрелищни гладиаторски борби на Римския стадион стартира тридневният фестивал „ Пловдив – античен и безконечен: история, етнология, просвета и изкуство”, който бе открит нощес публично от зам.-кмета на Община Пловдив Анести Тимчев.



„ Ние не знаем, кои са били тези хора, които са стъпвали по улиците на античния град, само че знаем, че са обичали изкуството и науките, имали са афинитет към красиво, обичали са своя град и са желали да изградят една мощна страна, да оставят обратно във времето положителни обичаи и закони “, съобщи при откриването Анести Тимчев.

Той благодари на всички участници, които отделят от времето си, с цел да запазят и съживят историята на един от най-древните живи градовете в Европа и света.

„ Във времето остават имената единствено на тези хора, които мислят какво ще оставят след себе си, излизайки отвън грижата за себе си “, акцентира още зам.-кметът и пожела триумф на форума.



Стотици пловдивчани бяха пристигнали за откриването и приветстваха участниците в програмата - античния обред за приканване на благосклонността на боговете, танцовия театър „ Раннохристиянско кръщение”, средновековна музика в осъществяване на групите „ Фрея” и „ Spirital Seasons”. Най-впечатлени бяха децата по време на рицарския пердах Pro fight triatlon – двубой, който бе проведен от Петър Владов, първенец от шампионати у нас и в чужбина.



Фестивалът продължава през днешния ден и на следващия ден в парк „ Лаута “, където пловдивчани и гостите на града могат да видят истински мечове, копия, боздугани и стрели от Античността и Средновековието. Ценните артефакти за първи път излязат от музея за демонстрации пред аудитория. Това е допустимо със съдействието притежателите на сбирка „ Ватеви”, в която са събрани повече боздугани, в сравнение с има в Британския музей.

През двата дни в другите фестивални зони над 200 участници ще претворят хилядолетната история на един от най-старите живи градове в света - Пулпудева/Филипопол/Тримонциум/Пълдин/Филибе/Пловдив. Ще има демонстрации на занаяти, на бойни техники, на достоверно облекло и оръжия, на подготвяне на средновековни гозби и напитки, на езда. Ще звучи и антична музика.



Заради спазването на заповедта на Министерство на здравеопазването, влизането във фестивалната зона ще бъде с следен достъп. На входа ще бъде сложено устройство за стерилизация, на хората вътре ще бъдат подсигурени седящи места при отдалеченост от 1.5 м. Посетителите ще напущат фестивалната зона от различен отдолу под, с цел да няма скупчване на хора.

Фестивалът „ Пловдив – античен и безконечен: история, етнология, просвета и изкуство” е част от Културния календар на Община Пловдив. Организатори са съдружие с нестопанска цел „ Заедно за личностно развитие”, съдружие за исторически възстановки „ Филипопол” и съдружие за възобновяване и запазване на българските обичаи „ Авитохол”.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР