Старши треньорът на Иран Карлош Кейрош заяви, че футболистите на

...
Старши треньорът на Иран Карлош Кейрош заяви, че футболистите на
Коментари Харесай

Карлош Кейрош: Играчите ще могат свободно да подкрепят протестите в Иран

Старши треньорът на Иран Карлош Кейрош съобщи, че футболистите на отбора са свободни да поддържат митингите на дамите в страната по време на международното състезание в Катар. Единственото изискване за играчите е да не нарушават разпоредбите на самия шампионат, изясни португалецът.

Според HRANA (Новинарската организация на деятелите за човешките права) досега 334 души са убити в Иран, а 15 280 други са задържани през последните два месеца по време на общонационалните митинги след убийството на 22-годишната Махса Амини, която бе арестувана от моралната полиция в страната. Властите в Иран обявиха, че гибелта на младата жена се дължи на предхождащи болести на Амини и упрекна задгранични сили в подкопаване на националната сигурност и подклаждане на митинги. 

Ситуацията бързо мина в национална рецесия, подбудена от недоволството на локалните хора против ръководещия към този момент повече от четири десетилетия набожен клир.

През септември футболистите на Иран изиграха два другарски мача, като и за двата излязоха с екипи с покрити национални знаци, което се счете за поддръжка към протестиращите им сънародници, главната част от които са млади дами.

Преди заминаването си за Катар иранските национали се срещнаха с президента Ебрахим Раиси и представители на висшето духовенство в страната, което породи съществено неодобрение против тях в обществените мрежи.

" Играчите са свободни да стачкуват по метода, по който са свободни и футболистите от всяка една друга страна, стига това да е съгласно разпоредбите на международното състезание и в духа на футболната игра ", сподели Кейрош на конференция.

" Смятам, че играчите могат да заявят позицията си и с представянето си на терена, в случай че в главите им е единствено желанието за победа и класиране за осминафиналите ", добави още португалският ментор.

Световната футболна федерация (ФИФА) по принцип е против изявата на всевъзможни политически и религиозни послания, както и против разнородните форми на митинг, само че в последната година смекчи отношението си, откакто постоянно попадаше под прицела на организации, защитаващи човешките права. В последно време ФИФА не глоби тимове, които сложиха фланелки в поддръжка на спазването на човешките права в Катар.

Кейрош бе запитан дали е горделив от обстоятелството, че показва страна, в която дамите са репресирани, на което португалецът отвърна питащия го публицисти каква сума ще му даде, с цел да отговори на този въпрос.

Според Кейрош задачата пред Иран на това международно е излизане от групата, в която са още тимовете на Англия, Съединени американски щати и Уелс. Първият мач на персите е в понеделник против Англия, като при предходните си пет участия на международни шампионати те не са успявали да прескочат предварителната фаза.

" Ние желаеме да бъдем освен част от историята, само че и да сътворим такава. Ако донесем наслада и благополучие на хората, това значи, че ние сме свършили работата си и това е най-важният въпрос пред мен като народен селекционер ", сподели Кейрош.

Той счита, че Иран има силите да победи любимеца в групата Англия, само че по никакъв метод не би трябвало да подценява противника си.

" Не са доста тимовете, които имат силите да се завърнат в мач против Германия, както го направиха те ", съобщи португалецът.

Англия стигна до тъждество 3:3 против Германия на " Уембли " през септември в последния си мач от Лигата на нациите, макар че изоставаше с 0:2 при започване на втората част.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР