Старши треньорът на Берое - Александър Томаш даде финална оценка

...
Старши треньорът на Берое - Александър Томаш даде финална оценка
Коментари Харесай

Александър Томаш: В България всички разбират от футбол, политика и жени


Старши треньорът на Берое - Александър Томаш даде крайна оценка на миналата година, защото 2017-а към този момент е към своя край. Наставникът приказва пред клубния уебсайт за развиването на школата на клуба, както и това, че съумя да включи в тренировките и мачовете на отбора цели 14 юноши.

 Александър Томаш контракти халф и нападател от Първа лига
Александър Томаш контракти халф и нападател от Първа лига

Играчите към този момент дали дума, че ще стартират подготовка с Берое следващата година

Г-н Томаш, в края сме на един полусезон, в който почитателите на Берое видяха включването на част от юношите на отбора в тренировките и мачовете на първия тим. Какво ви предизвика да предприемете сходни дейности?

- В България всички схващат от три неща: футбол, политика и дами. Ако би трябвало да бъдем съществени обаче сега всички приказват за проблемите в школите, казуса с детско-юношеския футбол и проблемите с чужденците. Когато аз и екипа ми се съгласихме и дойдохме да работим в Берое имаше шеф на школата, само че той имаше и други задължения. И тук е мястото да благодаря на Ивко Ганчев, който сега се занимава с детско-юношеската школа на " Берое ". И да ви кажа почтено нещата се получават от единствено себе си. Нито някой ни е карал, нито ние сме някакви идиоти, че да залагаме единствено на юношите, с цел да стоим в Берое. Напротив. Аз пробих в първия тим на ЦСКА от юношите. И то пробих заради простата причина, че хванах подобен интервал, в който привлечените чужденци нямаше по какъв начин да бъдат уредени и играеха единствено в евротурнирите, до момента в който в нашето състезание трябваше да играят единствено българи. За да заиграе едно дете или един младеж в мъжкия футбол разликата е голяма. За това би трябвало голямо самообладание, голямо схващане, голямо предпочитание от всички в целия клуб.Тук мога да отлича Ивко Ганчев - човек с неповторимо високи волеви и човешки качества, експерт, легенда на този клуб. Детско-юношеската школа не е работа за него, а приоритет и наслаждение. Рано е да приказваме за вкарване на юноши в първия тим, ужасно доста време ще отнеме до момента в който някой от тези момчета, които несъмнено имат качества и гений, ще заиграе в първия тим. Но това няма да бъде единствено поради подадена ръка от наша страна - от шефа на школата или треньорите на първия тим, а резултат от доста работа и себераздаване от самите футболисти, доста работа и себераздаване от страна на родителите. Те би трябвало да осъзнаят едно - че не са те на мястото на децата си. Родителят единствено би трябвало да подкрепя, да възпитава, да дава препоръки, само че не и да насочва децата и да желае повече от тях.

Директорът на школата, треньорите на първия тим, родителите...Не чухме нищо за треньорите в Академията. Къде виждате тяхната роля в този развой?

- Веднага след шефа на школата Ивко Ганчев. Аз съм разговарял с тях и мога да заявя с чисто сърце, че са сносно готови. Теоретически. Наблюдавам до колкото мога подготвителния развой, до колкото мога и мачовете. И дръзвам да настоявам, че в действителност има сносно готови треньори. Но дръзвам да настоявам, че и в случай че желаеме да се развиваме всеки един би трябвало да се " ъпгрейдва " самичък, да желае повече от себе си. Тук е мястото на шефа на школата, който когато би трябвало да гали, само че когато би трябвало и да работи с твърда ръка. Ако би трябвало да се вземат и крайни решения, тъй като това е в плюс за Берое. Стара Загора е футболен град, само че дребен град. Всичко се знае, всичко се разяснява и това да работиш с твърда ръка е доста значимо. Но в случай че го прави човек с чест и достолепие става в действителност нещо неповторимо.

 Берое ще се укрепва единствено с чужденци през зимата
Берое се насочи към задграничния пазар за зимна селекция

Спортно-техническият щаб на старозагорци не вижда задоволително качествени играчи на родния пазар

От това, което видяхте по време на тренировките, удовлетворен ли сте от положението на юношите?

- Да ви кажа почтено съм доста прелестно сюрпризиран. Да, има си плюсове и минуси, само че всички момчета, които извикахме през тази есен се показаха на много високо равнище. И то няма нищо общо с представянето им в тяхната възраст, приказвам за подготвителния развой. От психическа позиция е разбираемо - за тях това е ново място, желаят да се потвърдят, дават всичко от себе си. С течение на времето, откакто минат една, две седмици обаче те стартират малко по малко да отиват надолу. И това си говорихме с шефа на Академията Ивко Ганчев, че в този миг, в който те стартират да се усещат в свои води, е добре да бъдат върнати в своята възрастова група. И единствено когато треньора им там персонално или шефа на школата каже, че те заслужават те още веднъж ще бъдат пратени да упражняват с нас. През тази есен с нас упражняваха 14 от юношите. И при всички се следи тъкмо това. Когато за първи път извикаме някой да тренира той е на топ равнище - като дисциплинираност, като отговорност, като съзнание. Тук не приказвам за технико-тактическите им дейности. В един интервал когато условията станат по-високи, те сякаш стартират да се усещат по в лична среда. Тогава е моментът ние като треньори да се намесим, да слязат незабавно долу и да се качват при нас единствено при заслуги. И това би трябвало да го каже персонално техният треньор или шефа на школата. Затова са разграничени на микроцикли, всяка седмица според от това по какъв начин са се показали и при нас през седмицата, и в техния си набор вземаме решение кои от тях ще се готвят с първия тим през идващите дни.

Имате ли към този момент решение кои и ще има ли въобще играчи от школата, които ще бъдат част от подготвителните лагери на първия тим през зимата?

- Задължително ще има такива. Не мога да кажа точна численост сега, само че мисля че най-малко трима-четирима ще пътуват с нас на лагера в Турция. И откакто се приберем ще продължим да работим по същия метод. Водили сме диалози с Ивко Ганчев, имаме концепция, която той би трябвало да съобщи на треньорите в школата и те би трябвало да си кажат и тяхното мнение, това е доста значимо. Да кажат дали са съгласни или в случай че не са съгласни да кажат за какво, да се аргументират. Идеята е да вземаме играчи освен от 19-годишните и някои от 17-годишните, а същото да се случи и с останалите възрасти. А не треньора на мъжкия тим да желае да вкара юноши, а треньорите от школата да не желаят. Ако най-хубавите са двама или трима от 15-годишните, би трябвало да им се дава късмет, както и на 16-годишните, на 17-годишните. И по този начин всеки един да се лишава от най-хубавите си играчи в името на това да се изградят футболисти. А не да се оставят, с цел да се вземе избран мач. И тъкмо шефа на школата Ивко Ганчев е индивидът, който би трябвало да съобщи това нещо, а не да изисква резултати. Защото резултати в школата не би трябвало да се търсят. Според мен, а и съм разговарял със притежателите на клуба и с шефа на Академията, тъкмо там би трябвало да променим нещата. Нашата цел би трябвало да бъде да създадем хора. И това е първото. След това да създадем футболисти. Трябва обаче да бъдем реалисти. Няма по какъв начин от 200 деца да изкараме 200 футболисти. Но можем тези 200 деца да ги научим да бъдат хора, да бъдат персони. И в случай че не станат футболисти, да бъдат почитатели на футбола и в частност на Берое. Защото всеки един от тях във времето ще се осъществя в някаква сфера, която може и да е друга и там в случай че прокара концепцията Берое, това ще бъде най-хубавото и школата ще може да се развива.

 Кой какво свърши през есенния дял на Първа лига
Кой какво свърши през есенния дял на Първа лига

Елитните ни отбори минаха през възходи и падения, само че в последна сметка на върха още веднъж ще зимува Лудогорец

Казахте " Резултати в школата не би трябвало да се търсят ". Не би трябвало ли обаче по-големите възрасти да се учат и на това, с цел да бъдат по-подготвени за това, което ги чака в мъжкия футбол, където главното са резултатите?

- Като споделям резултати, нямам поради успехите. Резултат може да се гони по доста друг метод. Резултат може да се гони в случай че десния краен бранител се опитаме да му внушим, че може да бъде десен външен футболист. А десния външен футболист може да играе като десен краен бранител. Централният бранител би трябвало да може да играе като халф, централният нападател също би трябвало да може да играе като халф. И тази ротация по време на мачове няма да докара до успеха, само че ще докара до резултат - тези футболисти ще знаят и ще бъдат поливалетни. И този от тях, който успее да продължи нагоре в дадена обстановка когато се качи в мъжкия тим, когато заиграе мъжки футбол, когато отиде да играе освен в Берое, той ще бъде подготвен и ще може да разпознава обстановките, които се случват на терена. И като отиде някъде, там ще кажат " Този човек може да играе най-малко на две позиции, знае тактическите дейности във фаза отбрана и във фаза офанзива на този избран пост " и тогава школата на Берое ще се качи на по-високо равнище.

През пролетта на Берое предстоят най-решителните мачове в шампионата. Ще продължите ли наклонността и тогава да залагате на юноши?

- Лозунги не би трябвало да се подвигат, ще видите сами по какъв начин се случват нещата при нас. Да, има обстановки, в които не сме вземали нито един младеж в групата. Но това е въз основата освен на наша преценка. Ще продължим да вземаме и залагаме на хора, които лека бавно да ги внедрим в мъжкия футбол. Но да ви кажа истината - ни никой безплатно няма да му се даде нищо. Всеки би трябвало да си го заслужи. Ако те не престават да упражняват при нас, това значи, че са си го заслужили. Ако ние пуснем някой да играе в първия тим, това значи, че си го е заслужил.

Все повече се постанова мнението, че с цел да бъде изцяло подготвен един надарен младеж за мъжкия футбол му трябват сред 50 и 60 мача в професионалния футбол. Разговаряли ли сте с управлението на Берое тези играчи от школата, чиито изяви следите с вероятността да бъдат част от първия тим, да бъдат преотстъпени във деликатно подбрани тимове от Б група, за които сте наясно с подготвителния развой, стила, метода на игра, с цел да изиграят те този брой мачове и по-късно да се върнат в Берое? Още повече че сега в състава ви на процедура има подобен образец в лицето на капитана Мартин Райнов..

- Много добре съм осведомен, при всичките му тимове, в които той е бил отвън Берое, аз съм индивидът, който е съдействал за това нещо. Да, в действителност това е доста потребно. Но тук е моментът да отбележим, че е доста значимо на какво място ще попаднат и къде. Не споделям, че би трябвало да попаднат някъде където би трябвало да играят, те би трябвало да си заслужат това. Нищо безплатно не се дава. И следва въпроса къде? Там където ще отидат какъв е стилът и метода на игра? Не просто да ги пратим и да кажем, да ние сме ги дали да играят. Това са неща, които би трябвало да се разискват. Истината е, че не може единствено с тренировки, трябват и мачове. Няма какво да се залъгваме. Но процесът не е доста елементарен. Наскоро си говорихме, че Челси има 78 преотстъпени футболисти. Естествено равнището е напълно друго, само че да, това е една от концепциите, които се разискват. Но е доста значимо да се знае къде, на кое място, какъв футбол се изповядва, какъв е колективът, кой е треньора, концепцията на клуба, в Б група или във В група. Защото има мачове и във В група, които са много потребни. Но е реалност, че мъжкия футбол няма нищо общо с юношеския футбол. Да, разисква се подобен вид, само че ще преотстъпим единствено хора, на които сме уверени, че този стрес от юношеския в мъжкия футбол и особеното място където отиват, няма да повлияе отрицателно.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР