Старши икономистът в институт Отворено общество Георги Ангелов коментира по

...
Старши икономистът в институт Отворено общество Георги Ангелов коментира по
Коментари Харесай

С една година отлагане бихме могли да се справим с изискванията за еврозоната

Старши икономистът в институт " Отворено общество " Георги Ангелов разяснява по отлагането на приемането на еврото в България. Влизането в еврозоната би трябвало да остане последна цел за България и това може да се случи след не повече от година, съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис в София. Финансовият министър Росица Велкова допусна, че има възможност през лятото да свалим инфлацията до допустими стойности и да желаяме нов отчет през юли.

 Пътят на България към еврото: да се самопростреляш в крайници Пътят на България към еврото: да се самопростреляш в крайници

Скептичен съм, че за няколко месеца ще успеем да се оправим с инфлацията. Не би трябвало да се надяваме, че ще минем сред капките и да считаме, че няма да осъществим някои критерии, само че ще влезем в еврозоната, изключително щом се отнася до инфлацията. И за нас не е добре да влизаме с несбъднат индикатор. Трябва да си свършим работата.

С една година отсрочване бихме могли да се оправим, в случай че работим интензивно. Инфлацията за влизане в еврозоната се пресмята на междинна 12-месечна база. По европейската методология нашата инфлация е към 14%, а в еврозоната е към 8%. През последните 10 години изпълнявахме този аршин. В дълготраен проект не сме имали проблеми. Просто изпуснахме влака. Хърватия влезе преди рецесията с войната.

Част от аргументите за инфлацията стартират да изчезват. Енергийната рецесия стартира да отслабва и си отива. Цената на природния газ спада. През пролетта евентуално ще падне още. Така се успокоява и цената на тока. Това стартира да се отразява на цените.

При някои артикули обаче има опити да се пребори пазарната наклонност, която върви надолу или най-малко към закъснение на инфлацията. Например с цената на олиото. През предходната година се пусна слух, че ще свърши олиото, и всички се подредиха на опашки, а цената му се подвигна.

 Две от огромните хранителни вериги са санкционирани поради подвеждаща промоция на олио Две от огромните хранителни вериги са санкционирани поради подвеждаща промоция на олио

Ако се постановат санкции, няма да има такива случаи. В този интервал имаме една свръхпечалба, която се натрупва по веригата.

По същия метод действат и мобилните оператори , когато вършат ценообразуването си. Държавата им дава обезщетения за тока и не са измежду потърпевшите от инфлацията. Би трябвало да се анулира правото едностранно да се индексират договорите.

Цялото изявление можете да чуете в

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР