Старша учителка в Център за специална образователна подкрепа в Шумен

...
Старша учителка в Център за специална образователна подкрепа в Шумен
Коментари Харесай

Пробация и порицание за учителка, малтретирала деца

Старша учителка в Център за специфична просветителна поддръжка в Шумен /бившето Помощно учебно заведение „В.Друмев/ се отърва с пробация и неодобрение за пет потвърдени случая на малтретиране на деца. Розалина Христова е сключила съглашение с прокуратурата, а Районният съд в Шумен е одобрил да търпи осъдените от 12 месеца пробация. През това време два пъти седмично ще се среща и подписва пред пробационен чиновник, няма да има право и да трансформира сегашния си адрес. Педагожката ще бъде порицана и с обявяване на действието й на табло в община Шумен. Дължи и 209 лева деловодни разходи.

При подписване на съглашението тя е признала виновността си, че е тормозила децата в интервала от 1 март до 31 март 2017 година В решението се споделя, че е изтезавала малолетната М.С.Х., като редовно й нанасяла удари с ръка по главата, скубала и дърпала косата й, нанасяла й удари с крайник по тялото, нанасяла удари с пръчка. Изтезавала и малолетния Н.К.Х., като редовно му дърпала ухото, удряла го по лицето, нанасяла му удари с крайник по тялото. Старшата учителка е изтезавала и друго момче – С.Р.Ю. с плесници. Същите похвати прилагала и за З.В.В. плюс ритници. Шамаросвала и Ц.Ц.Т. и дърпала ухото му. Деянията са запечатани на пет диска и те остават като доказателства по делото. Определението на съда е дефинитивно.

Христова е уволнена дисциплинарно още през май 2017 година, сподели за „Труд“ шефът на Центъра Мария Пенева. След уволнението педагожката с 30 година стаж даже завела трудово-правно дело против уволнението си, само че то е било прекъснато. Пенева описа, че учителката е тормозила децата, които мъчно приказват и са със специфични просветителни потребности, по време на образователни часове. В класните стаи имало камери и действията й лъснали от записите. Оплакал се и родител, чието дете не можело да приказва, само че държанието му вкъщи породило подозрения.
46 деца се образоват в Центъра, който е с доста добра материална база.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР