Старите проблеми в отношенията между Китай и Япония се преплитат

...
Старите проблеми в отношенията между Китай и Япония се преплитат
Коментари Харесай

Китай: Пекин и Токио трябва да изградят стабилни и здравословни връзки

Старите проблеми в връзките сред Китай и Япония се преплитат с новите и това не трябва да се подценява, в случай че страните желаят да имат " здравословни " връзки. Това е декларирал високопоставеният китайски посланик Ян Цзечъ в телефонен диалог с ръководителя на японския Секретариат по националната сигурност Такео Акиба, заяви през днешния ден външното министерство в Пекин, представено от Ройтерс.

По думите на Ян, шеф на Централната комисия по външна политика на Китай, двете страни би трябвало да си сътрудничат за построяването на " постоянни, здравословни и гъвкави " връзки през идващите 50 години, и " взаимно да поддържат районния мир и благополучие ". Според известието на китайското външнополитическо ведомство Ян е споделил още, че Китай и Япония би трябвало да поемат " в вярната посока, да поддържат взаимноизгодно съдействие " и дълготрайно " да укрепят сигурността и изградят взаимно доверие ".

През тази година се навършват 50 години от установяването на дипломатически връзки сред Токио и Пекин. Тези връзки в този момент са напрегнати, в това число поради прелитанията в последно време на китайски и съветски бойни самолети край въздушното пространство на Япония, а и поради отдавнашните опасения, че Китай ще нападне Тайван.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР