Старите жп линии в София да станат велотрасета или да

...
Старите жп линии в София да станат велотрасета или да
Коментари Харесай

Ян Геел: Махнете колчетата срещу паркиране на тротоарите, по-малко ленти за коли по булевардите

Старите жп линии в София да станат велотрасета или да се озеленят, да се обезпечат пешеходни връзки сред центъра и планината Витоша, а около Перловската река да се оформи място за отдих с пейки и алея за колела. 

Това са част от ограниченията, които предлага в отчета си датският урбанист Ян Геел и екипа му. Преди месеци по покана на столичния кмет Йорданка Фандъкова и на основния проектант Здравко Здравков Геел одобри да направи разбор на публичните пространства в центъра на столицата. 

Според специалистите е добре да се обмисли денонощен градски превоз и създаване на подземни паркинги с публично-частни партньорства. 

За да се трансформира София в град на хората, а не на колите, експертите предлагат да се свият лентите по булевардите за сметка на велотрасета и зелени линии. Особено по бул. " Тодор Алесандров ", който пуска над 22 000 всеки ден да минават пренос през центъра. 

Геел и екипът му считат още, че броят на подлезите и надлезите би трябвало да се понижи и да се обезпечат повече благоприятни условия хората да пресичат на равнището на улицата.

И още: Премахнете колчетата от тротоарите и увеличете санкциите за паркирани върху тях коли. 

Урбанистът обръща внимание и на обстоятелството, че дърветата по тротоарите нямат задоволително място за коренната си система и разрушават плочките, като затрудняват пешеходците. 

Според Ян Геел в един град на хората светофарите би трябвало да светят зелено по-дълго време за пешеходците и по-кратко за колите. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР