Старинна сграда от емблематичния квартал на Пловдив „Капана“ се усмихва

...
Старинна сграда от емблематичния квартал на Пловдив „Капана“ се усмихва
Коментари Харесай

Емблематичният квартал „Капана“ грее върху медал от сребърна колекция

Старинна постройка от емблематичния квартал на Пловдив „ Капана “ се усмихва от лицето на неповторим сребърен орден. Той съставлява най-новото ювелирно произведение на капиталовия и колекционерски пазар у нас. Медалът е 4-ият шедьовър от възпоменателна сбирка с общо 5 претекста, изобразяващи най-разпознаваемите културни и архитектурни знаци на града под тепетата. 24-грамовото украшение с изписано на латиница име „ KAPANA “ има на гърба си логото „ Пловдив - Европейска столица на културата 2019 “. Отсечено е в лимитирана серия от 3 хиляди бройки, оповестиха от компания „ Булминт Холдинг “, инициираща основаването на капиталовите артикули, и към този момент е в продажба на www.bulmint.com.



Съвсем скоро следва да бъде направен и последният 5-и орден. Реализирането на цялата сбирка, от която през лятото бяха изсечени „ Античен спектакъл “, „ Римски стадион “ и „ Хисар капия “, е в партньорство с фондация „ Пловдив 2019 “ и община Пловдив.

Изборът на претекст, точно от тази градска зона за лице на 4-ия орден, е свързан от неговата характерна роля в предишното и сегашното на Пловдив. Създаденият през 15-и век квартал „ Капана “ се намира в същинския център на града и концентрира занаятчийския еснафин към някогашните Централни хали. Наречен е по този начин поради самобитната плетеница от дребни улици. Проект от 2014-а трансформира „ Капана “ в квартал на креативните промишлености, обвързвайки го с избирането на Пловдив за Европейска столица на културата. В момента, като едно от най-привлекателните места в града, кварталът се явява мост сред отминалата ера на занаятчийството и актуалната просвета.
 Емблематичният квартал „ Капана “ грее върху орден от сребърна сбирка
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР