Стареенето подобрява вкуса на зърната кафе, но по-възрастните невинаги са

...
Стареенето подобрява вкуса на зърната кафе, но по-възрастните невинаги са
Коментари Харесай

Какво е отлежало кафе?

Стареенето усъвършенства усета на зърната кафе, само че по-възрастните не всеки път са по-добри. През последните години се следи наклонност към застаряване на кафето, което може да се съпостави с тезата: Отлежалото вино е ужасно. Отлежалото уиски е по-добро!

Макар да звучи супер, не е безусловно правилно, че всички типове кафе ще бъдат положителни единствено тъй като са отлежали. Отлежаването на кафето обаче не е напълно оригиналност.

Ето малко от историята на отлежалото кафе, упования и истини.

Когато кафето за пръв път пристигнало в Европа към 1500-та година, то е било отлежало. По това време доставките на кафе в Европа идвали от пристанището на Мока в днешния Йемен. Вносът на кафе в Европа претендирал дълго пътешестване по море, тъй че естествено е имало време да остарее. Времето и соленият морски въздух доста трансформирали кафето.

Европейците го предпочитали пред усета на прясно кафе. Всъщност, когато Суецкият канал бил отворен през 1869 година, европейците в огромна степен отхвърлили прясното кафе, което им било към този момент налично, в интерес на отлежалото.

 Зелено кафе

Така се стигнало до това, че кафето съзнателно е " състарявано " в продължение на шест месеца или повече в огромни отворени хранилища в пристанищата за транспорт. Това място осигурявало обилие от солен морски въздух, с цел да имитира процеса на стареене, с който европейците от това време са привикнали.

С течение на времето желанието за отлежало кафе е избледняло, а прясното кафено зърно станало желан тип кафе в Европа.

По същия метод връзката на Съединени американски щати с отлежалото кафе се трансформира през годините, защото прясното кафе става все по-достъпно. През последните години обаче наклонността за целеустремено състаряване на кафето нараства в Европа, Америка, Тайван и другаде.

Очаквания

 Кафе

Много търговци са имали свръх упования за отлежалото кафе като скъп артикул, подобен с отлежало вино или уиски. Макар това да е правилно за някои кафета, други са просто застояли, старите кафета се препакетират като специфичен артикул.

Нещо повече, някои хора настояват, че всяко кафе отлежава добре. Това е доста противоречиво. Твърди се и, че колкото е по-старо кафето, толкоз по-добре. Още един път - това е доста подозрително.

Истината

Само някои типове кафе са подобаващи за тази процедура. Те би трябвало да остареят при подобаващи условия, в противоположен случай губят маслата, които придават аромата и усета на кафето. В подобен случай кафето просто става остаряло.

Също по този начин множеството специалисти са съгласни, че кафето не продължава да се усъвършенства с възрастта, защото просто губи повече от усета си. Така че, в случай че си купите кафе, което е на осем години, може да не желаете да го пиете!

Отлежалото кафе не е същото като остарялото кафе. Истински отлежалото кафе е деликатно съхранявано, нормално от шест месеца до три години. То се следи постоянно и зърната се завъртат, с цел да се разпредели влагата. Така също се предотвратява появяването на плесен и изгниване.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР